Europski sud: Bivši pripadnici JNA nemaju pravo na povrat stanova

Europski sud: Bivši pripadnici JNA nemaju pravo na povrat stanova

Foto: Arhiva

EUROPSKI sud za ljudska prava presudom koja je objavljena u četvrtak ustvrdio je kako pripadnici bivše JNA nemaju pravo na povrat stanova koje su do raspada bivše Jugoslavije godine koristili na području Bosne i Hercegovine ukoliko su nakon toga riješili svoje stambeno pitanje u nekoj od država nastalih na području bivše Jugoslavije, priopćeno je iz ureda zastupnice BiH pred sudom u Strasbourgu Monike Mijić.

Europski sud presudu je donio odlučujući po tužbi bivšeg časnika JNA koji je tražio da mu vlasti BiH vrate stan što ga je koristio do 1992. i po tadašnjim zakonima otkupio od vojnostambenog fonda bivše države.

Mijić ističe kako ova odluka znači da pripadnici bivše JNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH nemaju pravo na povrat tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRJ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinanciran od države, bez obzira na to je li im stan i fizički dodijeljen.

Vojni stan ili sufinancirani stambeni kredit

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, podnositelju tužbe stan još uvijek nije dodijeljen, ali sud je svejedno utvrdio da njegova tužba protiv Bosne i Hercegovine nije osnovana, stoji u priopćenju.

Europski sud je utvrdio kako u Srbiji pripadnici vojske još uvijek mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, ili u nedostatku odgovarajućeg stana, stambeni kredit sufinanciran od države.

Podnositelju tužbe protiv BiH vlasti Srbije priznale su pravo dodjele stana u vlasništvu ministarstva obrane te zemlje.

Također, sukladno zakonodavstvu Srbije, podnositelj tužbe je bio dužan odreći se vojnog stana u Bosni i Hercegovini kako bi stekao pravo na vojni stan u Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara