GM-u zbog pokvarenih auta u kojima je stradalo 104 osobe prijeti više od milijardu dolara kazne

GM-u zbog pokvarenih auta u kojima je stradalo 104 osobe prijeti više od milijardu dolara kazne

Foto: Wikipedia

AMERIČKA kompanija General Motors (GM) poznata po proizvodnji automobila poput Chevroleta namjerno je pokušala zatajiti da neka njihova vozila imaju problema sa sustavom paljenja i ubrzanjem, čime je počinjeno kazneno djelo koje će ovu kompaniju koštati više od milijardu dolara globe, javlja New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
GM nije na vrijeme stigao povući neispravne automobile s tržišta, a zato što su pokušali zataškati svoju grešku desila su se najmanje 104 smrtna slučaja. Pravosudni dužnosnici i dalje s GM-om dogovaraju detalje globe, za koju se očekuje da će biti rekordna. Svi detalji nagodbe trebali bi biti poznati do ljeta.

Olakotna okolnost za GM je što su pristali na suradnju s istražnim organima čim je istraga pokrenuta. Pod istragom su i neki bivši zaposlenici GM-a, protiv kojih bi također mogao biti pokrenut kazneni proces.

Rezultat je to istrage koja je trajala više od godinu dana, a započela je u veljači 2014. godine, kada je GM s tržišta počeo povlačiti više od 2,6 milijuna Chevrolet Cobalta i drugih malih automobila kod kojih su uočeni problemi zbog kojih se motor mogao neočekivano ugasiti, prilikom čega bi prestali funkcionirati i volan, kočnice i zračni jastuci. Zbog toga je GM prošle godine s tržišta morao povući čak 30 milijuna vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara