Građani se manje zadužuju a država više: Stambeni krediti pali za 1,3 milijarde kuna, krediti državi porasli 18,5 %

Građani se manje zadužuju a država više: Stambeni krediti pali za 1,3 milijarde kuna, krediti državi porasli 18,5 %

 Foto: HNB

PREMA posljednjim podacima HNB-a na kraju listopada ukupni krediti banaka iznosili su 287,4 milijardi kuna što predstavlja smanjenje na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,9% odnosno 2,54 milijarde kuna dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 1,4 milijarde kuna odnosno 0,5 posto, stoji u RBA analizi.

Smanjenju kreditne aktivnosti banaka na godišnjoj razini pridonio je prvenstveno pad kredita nefinancijskim trgovačkim društvima, te pad kredita stanovništvu dok krediti središnjoj državi i dalje bilježe rast. U prvih deset mjeseci nastavlja se tako godišnji rast kredita središnjoj državi koji su na kraju listopada iznosili 38,6 milijarde kuna (+18,5% godišnje).
 
Krediti stanovništvu, koji u ukupnoj strukturi kredita čine preko 44%, su na kraju listopada iznosili 127,6 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja blagi pad od 0,8% dok na godišnjoj razini bilježe pad od 2,0 posto. Tome pridonosi i nastavak pada stambenih kredita na godišnjoj razini koji su smanjeni za oko 1,3 mlrd. kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima iznosili su na kraju listopada 109,8 mlrd. kuna što predstavlja smanjenje za 4,8 mlrd. kuna u odnosu na listopad prošle godine odnosno pad od 4,2 posto. Iako na mjesečnoj razini bilježe pad (-0,3%) krediti središnjoj državi su na godišnjoj razini narasli za 6,0 mlrd. kuna što povećava njihov udio u ukupnim kreditima s 11,3% u listopadu prošle godine na 13,4% u listopadu ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara