Građani u ožujku iz banaka povukli 947 milijuna kuna

Građani u ožujku iz banaka povukli 947 milijuna kuna

Foto: Hina

UKUPNI depoziti poslovnih banaka u ožujku su iznosili 242,4 milijarde kuna, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke.

Iako su na godišnjoj razini zabilježili rast za 5,6 milijardi kuna (+2,4%), u odnosu na veljaču ove godine ukupni depoziti poslovnih banaka su niži za 2,8 milijardi kuna (-1,1%) dok su u usporedbi s prosincem prošle godine također zabilježili pad za više od 2 milijarde kuna (-0,8%), navodi se u analizi RBA.

Depozitni novac je u ožujku iznosio je 42,5 milijardi kuna što je 474 milijuna kuna manje u odnosu na veljaču (-1,1%) dok je istovremeno na godišnjoj razini zabilježio snažan rast od 3,4 milijarde kuna (+8,6%). S druge strane snažniji doprinos padu ukupnih depozita došao je od smanjenja ukupnih štednih i oročenih depozita. Oni su uz mjesečni pad od 2,3 milijarde kuna (-1,2%) iznosili potkraj ožujka 199,9 milijardi kuna. S obzirom da u ukupnim depozitima valutni štedni i oročeni depoziti imaju udio od 68% jačanje kune u odnosu na euro na kraju ožujka u odnosu na kraj veljače (od 0,6%) dodatno je doprinosilo padu nominalnog iskaza depozita u kunama.

Pad depozita kućanstava za 947 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrajući prema sektorima, najveći doprinos relativno snažnom padu ukupnih depozita na mjesečnoj razini došao je od pada depozita kućanstava koji u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita čine gotovo 84% udjela. Naime, u ožujku su ukupni štedni i oročeni depoziti kućanstava (167,4 mlrd kuna) zabilježili mjesečni pad od 945 milijuna kuna (-0,6%), premda su na godišnjoj razini porasli za 1,7 mlrd kuna (+1,0%). Njihov mjesečni pad prvenstveno je posljedica kontrakcije valutnih štednih i oročenih depozita (koji su mjesečno niži za čak 853 milijuna kuna).

Nadalje, obzirom da je potkraj ožujka započelo blagdansko raspoloženje povodom Uskrsnih blagdana povezanih i uz tjedan dana školskih praznika pad depozita stanovništva moguće je povezati i s nešto većom potrošnjom u tom razdoblju, smatraju analitičari RBA.

Pad i kod pravnih osoba

Istovremeno, snažan doprinos mjesečnom padu depozita u ožujku došao je i od pada depozita nefinancijskih društava. U ožujku su njihovi štedni i oročeni depoziti iznosili 23,9 milijardi kuna što je za 894 milijuna manje nego u prethodnom mjesecu (-3,6%). Na godišnjoj razini su također zabilježili pad za 263 milijuna kuna (-1,1%) dok su u odnosu na prosinac prošle godine veći za 336 milijuna kuna (+1,4%).

Relativno snažan mjesečni pad depozita nefinancijskih društava došao je prvenstveno od smanjenja njihove valutne komponente štednih i oročenih depozita koja je u odnosu na veljaču zabilježila pad od 1 milijardu kuna (-6,2%). Također, razmjerno snažan pad ukupnih štednih i oročenih depozita na mjesečnoj razini podržan je i od strane sektora osiguravajućih društva i mirovinskih fondova. Njihovi ukupni štedni i oročeni depoziti u ožujku su iznosili 3,8 milijardi kuna što je 610 milijuna kuna manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (-13,9%). Premda su na godišnjoj razini zabilježili rast od 800 milijuna kuna (27%), u odnosu na prosinac prošle godine niži su za gotovo 500 milijuna kuna (-11,6%), zaključuje se u analizi RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara