Gradsko vijeće Splita odbilo nagodbu za Spaladium arenu, izgledan spor težak milijardu kuna!

Gradsko vijeće Splita odbilo nagodbu za Spaladium arenu, izgledan spor težak milijardu kuna!

Foto: Google maps

GRADSKO vijeće Splita odlučilo je ne podržati plan predstečajne nagodbe TPN-a Sportski grad, čime je otvoren put da tvrtka konzorcija Konstruktor-IGH-Dalekovod zajedno sa Spaladium arenom ode u stečaj! Rasplet se ne sviđa bankama, koje su Splićanima već priprijetile ozbiljnim posljedicama.

Vlada nezainteresirana, a plaća više od milijun kuna mjesečno?!

Gradonačelnik Ivo Baldasar bio je sklon podržati nagodbu sa idejom da Grad Split dobije upravljačka prava i vlasništvo nad objektom i terenom, ali je zapeo već na prvom problemu, a to je Vlada Milanovićevih manekena, koji se o Spaladium areni nisu uopće konkretno očitovali ili bilo što korisno poduzeli premda su sa Gradom Splitom partneri u ovom projektu javno-privatnog partnerstva te zajednički sa po milijun i kusur mjesečno financiraju najam dvorane, zapravo kredit za TPN. 

Kako je došlo do neispunjavanja ugovora od izvođača, jer planirani poslovni toranj nikada nije završen, a upravo je taj dio nužan za pozitivnu ekonomsku eksploataciju dvorane, Kerum je prije dvije godine odlučio zavrnuti špinu i obustaviti dotok novca, što je onda TPN potjeralo ka stečaju.

Jedino pojavljivanje ministra Branka Grčića u Splitu po pitanju Spaladium arene zabilježeno je kada je došao provjeriti gdje je novac koji država uplaćuje Gradu Splitu. Grčića je umirio Kerumov zamjenik Jure Šundov, i to je bilo sve od velikog ekonomskog stratega koji na surovu hrvatsku stvarnost gleda šarenom dioptrijom.

Neka sudi sud

Izostanak pozvanih vladinih dužnosnika, Grčića poglavito, razočarao je i Baldasara, a i ostale gradske vijećnike. Ta kronična nezainteresiranost za problem težak milijardu kuna posve je neshvatljiv jer su građani očekivali nekakvu sinergiju lokalne i državne vlasti. Ništa od toga. Novi ministar znanosti poslao je nekakav nemušti dopis da se obrate drugim ministrima, od ostalih ni "a", ni "b". Kao da se radi o paketiću žvakalica. 

"Vlada je sramotna. Splitom se upravlja iz Zagreba", konstatirao je predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić.

Baldasarov protukandidat Vjeko Ivanišević potanko je nabrojio što je Splitu sve darovala HDZ-ova Vlada s početka 90-ih, a ovi danas ne žele ni čuti da se Gradu Splitu da teren kako bi u nekakvoj perspektivi probali nešto poduzeti na rješavanju problema Spaladiuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka sudi sud", predložio je Hrvoje Marušić. Nije možda u dovoljnoj mjeri rečeno, no u slučaju da se spor povede oko milijardu kuna uloga, teško će stradati tko spor izgubi jer će troškovi suđenja biti astronomski.

Brigardir Šundov: "Da su sudovi odlučivali, mi bi još bili u Jugoslaviji"

Marijanu Puljak i Dašu Dragnić razočaralo je što četiri mjeseca nakon prve rasprave o Areni, nema ničeg novog, pogotovo nekakvog biznis plana ili projekta što bi se trebalo napraviti, na što su upozorili i Duje Sučić iz HDZ-a te Jure Šundov, nesklon sudskom postupku.

"Da su sudovi odlučivali, mi bi još bili u Jugoslaviji", ustvrdio je Šundov, koji je za vrijeme Kerumove administracije imao puno definiraniji stav oko Spaladiuma nego što ga ima Baldasar.

Šundov je zagovarao premještanje gradske uprave i komunalnih tvrtki u poslovni toranj te prodaju gradskih objekata. Kerum je bio taj koji je pokrenuo proceduru za raskid ugovora zbog nepoštivanja rokova izvođača oko nikad započetog tornja. Baldasar je puno letio za Zagreb, a napravio nije ništa. Banke su jasno upozorile da u slučaju da Grad Split ne podrži predstečajnu nagodbu TPN-a te odbije preuzeti obaveze iz ugovora, slijede ozbiljne reperkusije. Gradu Splitu bit će ograničen pristup tržištu kapitala, a prijeti se i sudskim postupkom.

Baldasar o moralu

Grad Split možda neće plaćati onu milijardu sad pa idućih 30 godina, ali je doveden u situaciju da u slučaju nepovoljnog sudskog ishoda uz obavezu da isplati štetu i podmiri troškove suđenja, bude oderan do gola. Baldasar je, kao i obično, prilično neuvjerljivo branio svoj stav.

"Ne bi bilo moralno da se mi sad izvučemo iz ovoga", konstatirao je u jednom trenutku, misleći na opciju da se ne da zeleno svjetlo za predstečajnu TPN-a.

Baldasar je na kraju konstatirao i kako mu je nevjerojatno da nitko u državi nema odgovor za problem sa Spaladium arenom. I vijećnici su se nadali da bi DORH mogao nešto pojasniti, ali oni u cijelom ovom poslu nisu uspjeli utvrditi elemente kaznenog djela, premda se radi o najvećoj šteti u povijesti u Splita. Sporni su aneksi ugovora kojima se pogodovalo bankama i izvođačima, a Grad stavio u težak položaj, na što je danas podsjetila i vijećnica Dragnić. 

Sjednica je potrajala četiri sata, uz kratki prekid za sendviče. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara