Guverner HNB-a traži rezove: Javni sektor mora biti efikasniji, treba otvoriti vrata investitorima!

Guverner HNB-a traži rezove: Javni sektor mora biti efikasniji, treba otvoriti vrata investitorima!

Foto: HRT

"VJERUJEMO da će Hrvatska nedugo nakon Eurostatovog izvješća idući mjesec ući u postupak EDP-a. To znači da će ozbiljna fiskalna konsolidacija vjerojatno započeti 2014. godine", kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), u intervjuu za Reuters.

Postupak prekomjernog deficita (Excessive Deficit Procedure, skraćeno EDP) je mehanizam Europske unije uveden s namjerom reguliranja proračunskog deficita i javnog duga. Radi se zapravo o monitoringu kojem su podvrgnute države čiji je deficit veći od tri posto, a javni dug veći od 60 posto BDP-a.

Radi se o mehanizmu koji se uvodi shodno odredbama europskog Pakta o stabilnosti i rastu. Postupak EDP-a Europskoj komisiji daje pravo poduzimanje niza koraka protiv "rastrošnih" zemalja članica. Između ostalog, EK si uzima za pravo da razmotri i odobri ili odbije prijedlog državnog proračuna, te da savjetuje provođenje reformi koje smatra nužnima. Ukoliko država ne ispuni uvjete koje Europa nameće, moguće je i uvođenje sankcija.

Vujčić traži rezove u javnom sektoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vujčić ističe da je hrvatska vlada poduzela određene korake za poboljšavanje investicijske klime, ali daleko je to još od kvalitetno odrađenog posla. Guverner HNB-a napominje da je za izlaz iz petogodišnje recesije nužan model rasta zasnovan na izvozu i investicijama.

"Potrebno je nastaviti sa strukturnim reformama, krenuti u drastično rezanje državne potrošnje i poticati inozemne investicije", kazao je Vujčić, te dodao: "Vlada je prepoznala neka ključna pitanja i njima se pozabavila, ali i dalje su potrebne odlučne reforme, posebno s ciljem poboljšanja učinkovitosti javnog sektora i uklanjanja prepreka za investicije".

Kada govori o rezovima i povećanju učinkovitosti javnog sektora, Vujčić se zapravo zalaže za smanjenje broja zaposlenih. Javni sektor u Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva uprave iz svibnja ove godine, zapošljava 224.527 ljudi. Od toga 62.984 otpada na državnu upravu, a 161.543 na javnu upravu (znanost, obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb...).

Što prije u eurozonu

Vujčić također ističe da HNB priželjkuje što skoriji ulazak Hrvatske u eurozonu. Želju za napuštanjem kune i uvođenjem eura Vujčić opravdava činjenicom da je Hrvatska ionako sasvim izložena prema zajedničkoj europskoj valuti, koja čini veći dio duga države, ali i građana. No, prije nego Hrvatska uđe u eurozonu, "mora napraviti domaću zadaću", poručuje Vujčić.

"Ključno je postaviti javne financije na čvrste temelje i preokrenuti tendenciju rasta javnog duga poduzimanjem fiskalne konsolidacije", tvrdi Vujčić. Guverner HNB-a također ističe da su hrvatske banke najbolje kapitalizirani kreditori u EU, te imaju više nego dovoljno kapitala za dodatno kreditiranje građana i poduzeća, ali su zbog dugotrajne krize i dalje oprezne prema novim zajmovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara