HND danas o epidemiji opomena pred otkaz na HTV-u

HND danas o epidemiji opomena pred otkaz na HTV-u

Foto: Arhiva

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) održat će danas konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o novim opomenama pred otkaz urednicama Hrvatske televizije: Elizabeti Gojan, Maji Sever i Leli Knežević. Konferencija će se održati u 13 sati u Novinarskom domu.

U HND-u smatraju da je rad navedenih urednica na javnoj televiziji iznimno važan, bez kojih ne bi bilo javnih tema potrebnih da se o njima govori, kada nitko to ne želi, od Kamenskog pa sve do Jadrankamena.

Nije bilo dovoljno priopćenje Nadbiskupije

Podsjetimo, prošloga tjedna Sever je uručena pismena opomena pred otkaz zbog navodne neprofesionalnosti i kršenja Etičkog kodeksa, a spornim se pokazalo gostovanje Drage Pilsela, koji je kao glasnogovornik don Ivana Grubišića sudjelovao u emisiji nakon što je Nadbiskupija splitsko-dalmatinska suspendirala svećenička prava don Ivana Grubišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maji Sever je zamjereno to što svim stranama nije dala jednaku zastupljenost i tretman, iako je priopćenje Nadbiskupije, kao "druge strane" tad pročitano u cijelosti.

Nedavno je i HRT-ovoj novinarki Elizabeti Gojan uručena opomena pred otkaz zbog intervjua Slobodnoj Dalmaciji u ožujku koji je dala, kako kaže, kao predsjednica Izvršnog odbora HND-a i Ogranka HND-a na javnoj televiziji.

Pritisak na Gojan

"Nedvojbeno je da su potezi Uprave motivirani željom da zaustavi Elizabetu Gojan da kao predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV-u obavlja svoju dužnost i javno istupa kad god misli da je to potrebno. Neskriveni su to, naime, pokušaji da se uguši sloboda govora i ušutka novinarka čija funkcija u strukovnoj udruzi i angažman koji iz nje proizlazi nužno zahtijevaju sve oblike javnih nastupa. Elizabeti Gojan ovo je druga opomena pred otkaz u samo tri mjeseca. Pravna služba HRT-a najavila joj je jučer i treću zbog njezina govora na Dan slobode medija, na skupu što su ga u prošli četvrtak pred Novinarskim domom u Zagrebu organizirali SNH i HND, te zbog, istim povodom, dane izjave Deutsche Welle Internationalu", stajalo je u reakciji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara