HSS: Tko se bogati na "besplatnom" obrazovanju? Vlada laže o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca!

HSS: Tko se bogati na "besplatnom" obrazovanju? Vlada laže o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca!

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

DANAS je Hrvatska seljačka stranka (HSS) održala konferenciju za medije pod nazivom "Tko se bogati na `besplatnom` obrazovanju? Kako Vlada laže o prijevozu srednjoškolaca!".
 
"Na početku nove školske godine želimo ukazati na samo neke od mnogih problema u hrvatskom školstvu.

HSS upozorava da Vlada sustavno radi štetu i uništava dio po dio temelja društva. Nakon uništavanja hrvatskog sela, udara na obrtnike, zaustavljanja investicija i gospodarstva, umjesto pokretanja, sada kao da želi do kraja razoriti već ionako uzdrman obrazovni sustav.

Ministru su puna usta `novih` programa, a škole nemaju za struju, plin i vodu. S jedne strane ministarstvo smanjuje iznos decentraliziranih sredstava lokalnoj/regionalnoj samoupravi, a istovremeno Vlada dozvoljava poskupljenja energenata. Zar ministar želi reći da učitelji i do sada nisu svakodnevno učili djecu zdravstvenim navikama i odgajali ih da budu pošteni građani? Zar to nije zdravstveni i građanski odgoj?

Ministre ne vrijeđajte učitelje i ne podcjenjujte njihov rad nego im stvarajte uvjete da mogu kvalitetno odgajati i obrazovati našu djecu! Resorni ministar dužan je brinuti o onima koji provode programe, HSS poziva da se učini sve kako bi se prosvjetnim radnicima vratilo dostojanstvo. Bez učenja nema napretka, bez učitelja nema učenja.

Osnovno obrazovanje je obavezno i trebalo bi biti besplatno. Govorimo o pronatalitetnoj politici, a obitelj po djetetu treba izdvojiti od 800 do 1.800 kuna za knjige i bilježnice, zavisno od razreda. I ne bi se tome toliko ni prigovaralo kad ti isti udžbenici ne bi bili tiskani i prodavani prvenstveno iz interesa izdavača, a ne na korist djece. Danas, kada je sve dostupno na internetu, stvarno ne vidimo razlog za bespotrebne sadržaje, često zastarjele i beskorisne, osim da netko štampa što deblje knjige i što više zaradi (udžbenici po kilaži).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za HSS nije normalno da hrvatski učenici uče isto gradivo, po istom programu, iz desetaka različitih OBAVEZNIH udžbenika. Ako već sva djeca u Hrvatskoj nemaju iste materijalne uvjete za učenje onda im bar možemo omogućiti jednoobrazne udžbenike, rasterećene nepotrebnih sadržaja. HSS traži da se prestane na djeci eksperimentirati, a na roditeljima zarađivati.

Ministra pozivamo da malo više razgovara sa učiteljima, onima koji su svakodnevno u razredu, diljem Hrvatske, ali neka ih proba i čuti. Često smo izloženi manipulacijama i lažima Vlade, ali kad laži dolaze iz ministarstva, koje bi se prvenstveno trebalo baviti odgojem i obrazovanjem umjesto nogometom, onda zvona za uzbunu jače zvone.

HSS javno proziva Vladu da iznosi neistine o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca. Od kojeg to iznosa Vlada subvencionira 75 posto? Od nekog fiktivnog, a ne od stvarnog iznosa mjesečne učeničke karte.

Konkretno u Koprivničko-Križevačkoj županiji u prošloj godini subvencionirano je 50,4 posto, a po najavama za ovu godinu subvencija će iznositi 42 posto od stvarne cijene. Županija je u prošloj godini za prijevoz izdvojila 6 milijuna, a ove će godine morati izdvojiti preko 7 milijuna vlastitih sredstava. Za toliko će manje biti investicija u školstvu.

Svjesni smo krize, ali i nesposobnosti Vlade, no to im ne daje pravo na laganje. Tražimo od Ministarstva da se po županijama objave točni podatci o iznosima sufinanciranja učeničkog prijevoza.

HSS predlaže osnivanje državnog instituta za planiranje odgoja i obrazovanja povezan s potrebama na tržištu rada. Takav institut dugoročno bi planirao obrazovanje, a posebno vezano uz potrebe gospodarstva i mogućnosti zapošljavanja. Financijska sredstva osigurala bi se ukidanjem nekoliko nepotrebnih državnih agencija", poručuju iz HSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara