Hong Kong: Šest godina zatvora za ženu koja je zlostavljala svoje kućne pomoćnice

Hong Kong: Šest godina zatvora za ženu koja je zlostavljala svoje kućne pomoćnice

Foto/Ilustracija: Shutterstock

BIVŠA 44-godišnja kozmetičarka i majka dvoje djece osuđena je danas u Hong Kongu na šest godina zatvora zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja svojih dviju kućnih pomoćnica, a sudski je slučaj ne samo izazvao zgražanje već i ogolio tužnu stvarnost milijuna kućnih pomoćnica diljem Azije.

Law Wan-tung je izgledala zapanjeno presudom suda koji ju je proglasio krivom za 18 od 20 točaka optužnice i "odrezao" šestogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 2.000 američkih dolara.

Optužena je, kako je utvrdio sud, redovito tukla Erwianu Sulistryaningsih i drugu kućnu pomoćnicu metlama i prijetila da će ubiti njihove obitelji, nanoseći im teške tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Amanda Woodcock je čitajući presudu istaknula da su "uvjerljivi dokazi" otkrili koliko je optuženica "malo brige i dobrote" iskazivala Erwiani.

Brutalnost postupanja prema dvjema kućnim pomoćnicama rezultirala je pozivima vlasti u Hong Kongu da revidiraju svoju politiku prema stranim radnicima, mahom siromašnih kućnih pomoćnica iz Filipina i Indonezije.

Hong Kong broji oko 330.000 kućnih pomoćnica koje zarađenim novcem uzdržavaju svoje obitelji, iako njihove plaće iznose tek mali dio propisane minimalne plaće. Žive sa svojim poslodavcima, a udruge za ljudska prava tvrde da su često podvrgnute raznim oblicima zlostavljanja, uključujući i seksualno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara