Hrelja: Kandidat na listi HDZ-a veličao je fašizam i dobio veliki pljesak, to je neprihvatljivo!

Hrelja: Kandidat na listi HDZ-a veličao je fašizam i dobio veliki pljesak, to je neprihvatljivo!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

"HRVATSKA stranka umirovljenika zgrožena je posljednjim istupom predsjednika "Bloka umirovljenici zajedno" i kandidata na listi HDZ-a za Europski parlament Milivoja Špike koji je svoj govor na predstavljanju kandidata za EP započeo naglaskom da se skup održava na "današnji dan 10. travnja", nakon čega se dvoranom prolomio aplauz, čime se jasno aludiralo na dan osnivanja takozvane Nezavisne države Hrvatske, kvislinške tvorevine utemeljene na rasnim zakonima koja je provodila holokaust nad Židovima, Romima, Srbima te se žestoko obračunavala sa svim ostalim protivnicima režima.", stoji u priopćenju HSU-a koje potpisuje predsjednik Silvano Hrelja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izravno ili neizravno veličanje fašizma smatramo apsolutno neprihvatljivim u javnoj komunikaciji.
 
Naši kandidati posvećeni su promoviranju vrijednosti slobode i jednakosti za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, svjetonazor, boju kože ili vjersko opredjeljenje. Zbog toga smatramo neprimjerenim dijeljenje javnog prostora s osobama čiji se stavovi protive Ustavu Republike Hrvatske i vrijednostima na kojima počivaju odnosi u našoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sloboda od svih oblika nasilja i suprotstavljanje fašističkim idejama temeljne su vrijednosti za koje se zalažemo te smatramo da nam je obveza javno ustati protiv veličanja ideologija zla, među kojima je nesumnjivo i fašizam, kojim je bila prožeta takozvana Nezavisna država Hrvatska na koju očito aludira Milivoj Špika.

Hrvatska stranka umirovljenika poziva sve relevantne aktere na političkoj i društvenoj sceni da osude sve poruke koje na bilo koji način veličaju fašizam kako bi se dijalog u javnom prostoru usmjerio na rješavanje stvarnih problema građana Hrvatske. 
 
U ime Hrvatske stranke umirovljenika,

Silvano Hrelja, predsjednik"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara