Iran uklanja najosjetljivije zalihe obogaćenog uranija

Iran uklanja najosjetljivije zalihe obogaćenog uranija

Foto: Guliver Image/Getty Images

IRAN je počeo uklanjati najosjetljivije zalihe obogaćenog uranija prema prijelaznom sporazumu sa šest svjetskih sila iz prošle godine, stoji u mjesečnom izvješću UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) koje je Reuters imao na uvid u nedjelju.

Izvješće pokazuje da je Teheran ispunio uvjete iz sporazuma koji je trebao isteći u nedjelju, ali će uz neke dodatke biti produžen pošto Iran i šest sila nisu do 20. srpnja postigli sveobuhvatni sporazum o okončanju desetogodišnjeg nuklearnog spora.

Produžetak roka ukazuje na teškoće s kojima se pregovarači suočavaju u konačnom rješenju spora, iako je Iran ispunio uvjete iz prijelaznog sporazuma, pokazuje izvješće IAEA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sporazumu od 24. studenoga prošle godine, Iran je zaustavio najsporniji dio svog nuklearnog sporazuma, obogaćivanje uranija do fizijske koncentracije od 20 posto.

Također se obvezao u roku od pola godine razrijediti ili pretvoriti u oksid preostale zalihe tog materijala, što je prema izvješću IAEA-e učinio.

Izvješće agencije također pokazuje da je Iran aktivirao postrojenje za pretvaranje nisko obogaćenog uranija u oksid i da je u tom postupku oko 1,500 kilograma materijala, kao što je dogovoreno prijelaznim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara