Istarskoj policiji će oko turista pomagati deset stranih policajaca

Istarskoj policiji će oko turista pomagati deset stranih policajaca

Ilustracija: Arhiva

DESET stranih policajaca boravit će tijekom ljeta u Istarskoj županiji u sklopu međunarodne policijske suradnje i projekta "Sigurna turistička sezona", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik istarske Policijske uprave Dragutin Cestar.

Strani policajci će biti odjeveni u svoje službene odore, a u Istri će biti do 31. kolovoza.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa, nego i sigurna odredišta, rekao je načelnik Cestar, dodajući da će tijekom sezone istarskim policajcima pomagati kolege iz Austrije, Italije, Srbije i Slovenije.

Oni će, kako je rekao, biti u službi zajedno s hrvatskim policajcima, a zadaća im je pomoći hrvatskoj policiji u svakidašnjim poslovima, posebice u izravnoj komunikaciji i suradnji s turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačanje tijekom sezone

Osim toga, pomagat će u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela koja počine njihovi sunarodnjaci ili ako oni pretrpe štetu, sudjelovati u prevenciji kaznenih djela i prekršaja, pomagati u razmjeni podataka i informacija između Republike Hrvatske i svojih zemalja te u prevenciji kaznenih djela i poboljšanju sigurnosti u prometu.

Po riječima načelnika Cestara, za razliku od kolega u svojim odorama, službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u uspostavi bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminala, osobito njegovih složenih oblika kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, međunarodna prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zloporaba opojnih droga, razne prijevare te krađe i teške krađe.

Glavni konzul Republike Italije Renato Cianfarani pohvalio je na konferenciji za novinare takav oblik suradnje, ističući kako je taj projekt važan jer "u Istru tijekom ljeta dolazi veliki broj talijanskih državljana koji se tu osjećaju sigurno".

"Prisutnost talijanskih policijskih službenika ulijeva talijanskim turistima dodatnu sigurnost, te sam stoga uvjeren da će to potaknuti talijanske državljane da u još većem broju posjete Istru", zaključio je Cianfarani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara