Izbori u Sloveniji: Stranke Mire Cerara i Janeza Janše dobit će najviše glasova

Izbori u Sloveniji: Stranke Mire Cerara i Janeza Janše dobit će najviše glasova

Foto: Hina

STRANKA Mire Cerara (SMC) i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše dobit će najviše glasova birača i zastupničkih mjesta na slovenskim parlamentarnim izborima u nedjelju, proizlazi iz rezultata dviju najnovijih sondaža, objavljenih u četvrtak.

U anketi koju je agencija Ninamedia provela za list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV 19,5 posto ispitanika reklo je da će glasovati za SMC, za Janšin SDS izjasnilo se 17,1 posto ispitanika, a neopredijeljeno je još 21 posto birača.

Prema projekciji agencije Episcenter, na izborima će pobijediti SMC sa 33,6 posto glasova, ispred SDS-a s 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema obje ankete iza tih dviju stranaka slijede Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Socijalni demokrati (SD), Slovenska pučka stranka (SLS), demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), Pozitivna Slovenija (PS) i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Predsjednik SMC-a Miro Cerar izjavio je u četvrtak u predizbornom sučeljavanju na POP televiziji da će u slučaju pobjede na izborima raditi na poboljšanju političke kulture i afirmaciji pravne države. Nije se želio izjasniti koga bi u slučaju da postane mandatar predložio u svoju vladu niti s kojim bi strankama koalirao, ali je isključio "veliku koaliciju" s Janšinom strankom.

Na skupovima potpore Janezu Janši, koji se zbog korupcije nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne, u četvrtak se u centru Ljubljane okupilo više tisuća njegovih pristaša. Prosvjedovali su zbog navodno korumpiranog sudstva, tražili puštanje Janše iz zatvora i ustvrdili da će nedjeljni izbori zbog Janšina boravka u zatvoru biti nelegitimni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara