Izrael započeo kopnenu ofenzivu na Gazu, ubijeno 20 Palestinaca

Izrael započeo kopnenu ofenzivu na Gazu, ubijeno 20 Palestinaca

Foto: Hina

IZRAELSKA vojska pokrenula je kopnenu invaziju na pojas Gaze nakon što su poljednji pokušaju za primirjem propali, a Hammas nastavio s raketiranjem izraelskog teritorija.

Izraelske snage priopćile su kako im je cilj osigurati neometan život izraelskim građanima i zadati značajan udarac Hammasu. Iz ove radikalne palestinske organizacije poručili su kako će Izrael platiti visoku cijenu za ofenzivu. Istovremeno nastavljeni su zračni napadi na Gazu kao i Hammasova vatra po Izraelskom teritoriju u kojem je do sada u Gazi poginulo 247 Palestinaca i jedan izraelac. Svjedoci kažu kako su se na plažu i Gazi iskrcali komandosi a desetak tenkova prešlo je granicu. Izrael je posljednji puta vojsku u pojas Gaze poslao 2009. godine.

Ubijeno 20 Palestinaca

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je u kopnenoj ofenzivi izraelske vojske u Pojasu Gaze, a među poginulima je i jedan izraelski vojnik, izvijestili su u petak dužnosnici.

U posljednjih deset dana je u izraelskim napadima na gusto naseljenu obalnu enklavu ubijeno 260 Palestinaca, 2000 ih je ranjeno, a većinom je riječ o civilima, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al Kedra.

"Žao mi je što je unatoč mojim neprestanim pozivima i pozivima brojnih regionalnih i svjetskih čelnika ovaj već iznimno opasan sukob još eskalirao", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam Izraelce da naprave više kako bi se prekinula pogibija civila. Nema vojnog rješenja ovoga sukoba", istaknuo je te pozvao i Hamas da prestane raketirati izraelski teritorij.

Kopneni napadi uslijedili su nakon što su Hamas i ostale naoružane skupine u Pojasu Gaze počele s raketiranjima diljem zemlje čim je istekao rok humanitarnog primirja, a Izraelci su odgovorili zračnim napadima i topničkim granatiranjem.

Palestinski izvori izvješćuju da je bolnica Wafa u Gazi teško oštećena. Hamasov ogranak, Brigade al Kasama tvrde da se borbe na kopnu vode sjeverozapadno od grada Beit Lahije. Zasad nema informacija o ranjenima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas kazao je kako će borbe na kopnu samo zakomplicirati pokušaj da se postigne mirovni sporazum, prenijela je službena novinska agencija Wafa. Abas bi u petak trebao otputovati u Tursku gdje će se razgovarati o mirovnom sporazumu.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri izraelskog je premijera Benjamina Netanyahua nazvao "kukavicom" jer nije pokrenuo i širu ofenzivu. "Ako Netanyahuove vojne snage prodru dublje u Pojas Gaze to će područje postati grobnica za njegove vojnike", upozorio je.

Izraelska vojska u petak je priopćila da je u borbama na terenu na sjeveru Pojasa Gaze poginuo jedan izraelski vojnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara