Jakovina zbog problema s teranom optužuje HDZ, oni odgovaraju: Ovo je sve neshvatljivo i čudno

Jakovina zbog problema s teranom optužuje HDZ, oni odgovaraju: Ovo je sve neshvatljivo i čudno

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je ponovio kako će poduzeti sve korake, pa i one pravne kako bi se sa Slovenijom postigao dogovor oko terana.

Priznaje međutim kako je kod zaštite proizvoda bilo propusta.

"Imamo strašno puno proizvoda. Ako imamo zaštićen baranjski kulen, a nemamo slavonski kulen, pitanje je zašto to nismo napravili. Da ne spominjemo i još niz proizvoda i u mliječnom sektoru, u povrću smo relativno napravili iskorak, ali i tu postoji još prostora, ulja, jako jako puno posla ispred nas", rekao je Jakovina.

Jakovina ističe kako će Ministarstvo napraviti sve da se spasi što se može, a na pitanje tko je kriv, prstom upire u prošlu garnituru.

"Sastave pregovaračkih timova znate. Nažalost, da je bila participativnost svih onih kojima je to interes, i osnovna proizvodnja, kojima je to i posao i egzistencija, da su svi bili više uključeni, da je znanost bila više uključena, da su ljudi koji su trebali profesionalno i kvalitetno raditi svoj posao, radili na višem nivou, do ovakvih stvari ne bi došlo", naglasio je ministar.

Na pitanje je li moguće da je sve svjesno napravljeno iz straha od nove blokade, Jakovina je rekao da ne želi govoriti o zavjerama, ali je istaknuo: "Vrijeme će pokazati".

Čobanković o teranu: Ovo je sve neshvatljivo

Slovenska odbijenica Hrvatskoj oko terana tema je i u Saboru. Nakon što je ministar poljoprivrede upro prstom u bivšu garnituru, komentar je dala i bivša premijerka Jadranka Kosor. Rekla je da pojedinosti ne zna jer to nije bio njezin posao, već da se o svemu moraju pitati pregovarači.

"Sigurno da se moglo bolje ispregovarati, to je sada sigurno. Ali takvu informaciju ja osobno nisam imala. Opet, na kraju dana, smatram da je napravljen veliki posao i da su naši pregovarači i u području poljoprivrede radili dobro", rekla je Kosor koja smatra da su prava adresa za takvo pitanje bivši ministar, odnosno pregovarači za ovo poglavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković za Media servis kaže: teran nije niti bio predmet pregovora. "Mi smo sukladno našem Zakonu o zaštiti zemljopisnog porijekla držali da je teran sorta, kao graševina, cabernet sauvignon, traminac ili chardonnay i zato me ovo čudi", kaže Čobanković koji na prozivke Jakovine kaže: najlakše je sada tvrditi da je netko drugi kriv.

"Je li tu bilo nekih propusta treba vidjeti, tko je bio na određenim pozicijama i slično", smatra Čobanković koji kaže kako njega kao ministra nitko nikada na nešto slično nije upozorio.

"Nikada nisam imao informacija o bilo kakvim problemima s ijednom sortom grožđa, a samim time i vina kao što je teran", rekao je Čobanković kojemu je 'ovo sve neshvatljivo'. "Onda možemo za svaku sortu tražiti isto, po toj logici, to apsolutno nije bio predmet pregovora", ponavlja bivši ministar poljoprivrede.

"Nikada niti na sjednici užeg kabineta, niti na sjednici Vlade, ni dok sam bila članica ili predsjednica nikada nismo raspravljali o ovim specifičnim pitanjima", kaže i bivša premijerka koja ipak smatra da ćemo od 1. srpnja imati bolje mehanizme kojima ćemo se služiti.

Do tada smatra da bi se rješenje moglo naći. "Trebalo bi argumentirano i vjerodostojno upozoriti na problem koji kao domino efekt uzrokuje probleme u hrvatskom vinarstvu. Ali i na primjerima drugih", poručila je Kosor.

Slaže se i bivši ministar poljoprivrede uz komentar kako "ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara