Josipović: Hrvatska neće kočiti put Srbije u EU

Josipović: Hrvatska neće kočiti put Srbije u EU

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović poručio je u intervjuu za beogradske Novosti da Zagreb neće kočiti Srbiju na putu u EU i ocijenio da dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak čelnika jugoistočne Europe 15. srpnja u Dubrovniku pokazuje podršku proširenju Unije, prenosi Tanjug.

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju "koja vrlo jasno govori o tome da se susjede neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU", ali je i naveo da će rješavanje otvorenih pitanja biti važno za ocjenu o ispunjavanju uvjeta.

"Pritom ne mislim na to da bi Hrvatska ucjenjivala susjede, već na to da će sposobnost rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima biti važan test za sve nas", kazao je Josipović.

"Suradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nisu spektakularni, stalni su"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski predsjednik rekao je i da će glavna poruka skupa u Dubrovniku biti da "EU cijelu regiju smatra dijelom Europe i da budućnost svih zemalja u regionu jest u EU".

"Naravno, kandidati će morati ispuniti ozbiljne uvjete. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, europskoj energetskoj politici i mjestu jugoistočne Europe u njoj, kao i pitanja suradnje u regiji, jasan su znak takvog političkog stajališta", ocijenio je Josipović.

Naglasio je da dolazak Angele Merkel u Dubrovnik na treći sastanak procesa Brdo-Brijuni pokazuje da EU želi nastaviti sa širenjem na Balkan.

Upitan kako ocjenjuje današnje odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio da je posljednjih godina napravljeno mnogo toga dobrog da se ti odnosi poboljšaju. "Suradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nisu spektakularni, stalni su. Kao takvi, manje su vidljivi i atraktivni javnosti", kazao je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara