Juncker od grčkih kreditora traži ublažavanje zahtjeva, MMF se protivi

Juncker od grčkih kreditora traži ublažavanje zahtjeva, MMF se protivi

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Europske komisije navodno se umiješao u pregovore oko izvlačenja Grčke iz ekonomske krize te predložio ublažavanje zahtjeva Troike koji se odnose na proračun kao i plasiranje novčanih sredstava, a sve kako bi se izbjegao bankrot zemlje na ljeto, javlja The Telegraph.

Prema nacrtu koji su objavili grčki mediji, plan Jean-Claude Junckera za privremeno osiguravanje budućnosti Grčke u eurozoni usmjeren je prema smanjenju očekivanog ovogodišnjeg proračunskog viška na 0,75 posto tj. polovicu od onoga što zahtijevaju grčki kreditori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, Juncker predlaže puštanje pet milijardi eura u opticaj u lipnju te odgodu dobrog dijela fiskalnih mjera štednje do listopada. Međutim, u planu se navodi i da bi Grčka trebala zadržati kontroverzni porez na nekretnine i potaknuti fleksibilniju reformu tržišta rada.

No, ovaj bi plan mogao dovesti do podjele među kreditorima jer je Međunarodni monetarni fond već izrazio svoje neslaganje s predloženim idejama. Stoga se Juncker boji kako bi MMF mogao povući svoju pomoć Grčkoj.

Dok je Junckerov glasnogovornik danas izjavio kako se šef Europske komisije sada i osobno umiješao u pregovore o Grčkom dugu, glasnogovornica EK kazala je da nije upoznata sa spomenutim planom te da kreditori nastavljaju tražiti sveobuhvatna, a ne djelomična rješenja problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara