Karamarko: Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu

Karamarko: Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Mostaru da će njegova stranka inzistirati na uspostavi jednakopravnosti Hrvata u BiH tijekom približavanja ove zemlje u Europsku uniju.

Komentirajući poruke s berlinske konferencije gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom susreta s premijerima iz regije i EU-a istaknula da su vrata unije otvorena i za Bosnu i Hercegovinu, koja treba do 2018. podnijeti zahtjev za članstvo, Karamarko je istaknuo da BiH može očekivati uvjetnu potporu za članstvo.

"Ono što je nama bitno i bit će uvjet svih uvjeta da Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju implementirati svoju konstitutivnost i biti ravnopravni s druga dva naroda. Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu čija je to domovina. To će biti glavni uvjet, a drugih neće biti", rekao je Karamarko novinarima u Mostaru.

Karamarko je u četvrtak sudjelovao na obilježavanju 24. obljetnice formiranja HDZ-a BiH, a domaćin mu je bio predsjednik Dragan Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čović je izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke oko BiH dodajući da je to jedan od strateških prioriteta HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju sličan program unutar HNS-a, nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskoga puta", rekao je Čović.

Karamarko je također naveo da njegova posjeta HDZ-u BiH dolazi kao najvećoj, sestrinskoj stranci.

Upitan zašto su učestali susreti s predstavnicima HDZ-a BiH, a istodobno izostaju s predstavnicima HDZ-a 1990., Karamarko je poručio da se radi o susretu sa "stožernom hrvatskom strankom" te je pozvao na veći "stupanj jedinstva hrvatskog političkog korupusa".

Karamarko i Čović posjetili su Franjevačke samostane u Mostaru i Širokom Brijegu gdje su se sastali s gvardijanima fra Ikom Skokom i fra Tomislavom Puljićem. U Mostaru su izaslanstva dva HDZ-a obišla samostan, crkvu i knjižnicu, a u Širokom Brijegu znamenitu crkvu, muzej i knjižnicu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovat će večeras i na svečanoj akademiji povodom 21. godišnjice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara