Kradljivci slika iz Kunsthala dužni platiti 18,1 milijuna eura: "To nisu bili originali, a i bilo ih je lako ukrasti"

Kradljivci slika iz Kunsthala dužni platiti 18,1 milijuna eura: "To nisu bili originali, a i bilo ih je lako ukrasti"

Screenshot: YouTube

ČETVERO rumunjskih državljana proglašeno je u ponedjeljak krivima za krađu sedam slika iz rotterdamskog muzeja 2012., među kojima su po jedno platno Picassa i Gauguina te su dužni platiti globu u iznosu od 18,1 milijuna eura s obzirom na to da se još nije ušlo u trag ukradenim umjetničkim djelima.

Sud u Bukureštu osudio je glavne optuženike za krađu - prvooptuženoga Radu Dogarua (29), koji je bio mozak operacije krađe slika slavnih majstora, njegovu majku Olgu i njihove suradnike Eugena Dariu i Adriana Procopa.

Dogarua je prizivni sud u veljači osudio na strogi šestogodišnji zatvor, Eugen Darie osuđen je na pet godina i četiri mjeseca strogog zatvora, Raduova majka Olga na dvogodišnju kaznu strogog zatvora zbog suučesništva, a još nekoliko suoptuženih, koji su odbili priznati krivnju, dobilo je zatvorske kazne u trajanju od dva do četiri mjeseca strogog zatvora.

"Smatramo da ukradene slike nisu bili originali"

"Žalit ćemo se na presudu. Smatramo da ukradena platna nisu bili originali. U svakom slučaju muzej bi trebao platiti štetu jer se doveo u glupu i riskantnu situaciju izloživši slike bez bilo kakvog sigurnosnog sustava", rekao je za AFP odvjetnik dvojice osuđenih Catalin Dancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam slika slavnih majstora ukradeno je noću s 15. na 16. listopada 2012. iz muzeja Kunsthal u Rotterdamu u samo tri minute minuciozno razrađenog plana. Sudbina umjetničkih djela još nije poznata. Istražitelji strahuju da su neka platna spaljena. Naime, Dogaruova majka rekla je da je slike spalila u peći u svojoj kući u selu Carcaliu, no naknadno je to priznanje povukla.

Iz muzeja su iznesene slike "Glava Harlekina" Pabla Picassa, zatim "Most u Waterloou" i "Most u Charing Crossu" Claudea Moneta, "Žena ispred otvorenog prozora, ili zaručnica" Paula Gauguina , a ostale su slike "Čitačica u bijelom i žutom" Henrija Matissea, "Autoportret" Jacoba Meijera de Haana te "Žena zatvorenih očiju" Luciena Freuda.

Vrijednost plijena tužiteljstvo je procijenilo na 18 milijuna eura, a stručnjaci na 100 milijuna eura. Dogaru i njegovi partneri u krađi neznalice su, muzej su izabrali nasumce, a slike unatoč velikoj vrijednosti nisu bile zaštićene alarmom. Nastojanja kradljivaca da prodaju slike nisu uspjela, a jedan od tih pokušaja u kojem angažiran stručnjak razotkrio je krađu i pokrenuo istragu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara