Kretenizam će ih skupo koštati: Lovcima iz BiH koji su ubili zaštićenog risa pa se hvalili na Fejsu prijeti zatvor

Kretenizam će ih skupo koštati: Lovcima iz BiH koji su ubili zaštićenog risa pa se hvalili na Fejsu prijeti zatvor

Foto: Facebook

POLICIJA u Fojnici u središnjoj Bosni u petak je ispitala četvoricu lovaca koji su ranije ovog tjedna ustrijeli risa, a istraga o cijelom slučaju će se nastaviti, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Glasnogovornik policije županije Središnja Bosna Rusmir Prohan potvrdio je kako su ispitani i predstavnici lovačkog društva "Divokoza" iz Fojnice čiji su članovi lovci koji su ustrijelili zaštićenu životinju, prenosio je Dnevni avaz.

Iz policije su potvrdili kako bi u ovom slučaju lovci uz novčanu mogli "zaraditi" i kaznu zatvora do godinu dana.

Cijeli slučaj u javnost je dospio kada su lovci na jednoj društvenoj mreži objavili fotografiju s ustrijeljenim risom. Ta je divlja životinja u BiH iznimno rijetka i zaštićena je zakonom o lovstvu Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slučaja koji je dobio neočekivane razmjere izvanredno je zasjedala i uprava lovačkog društva "Divokoza" pri čemu je odlučeno da se dvojica lovaca koji su ubili risa suspendiraju iz članstva do okončanja istrage.

"Lovci su mislili da se najvjerojatnije radi o divljoj mački pa su pucali", prenio je rezultate "saslušanja" lovaca predsjednik fojničkog lovačkog društva Mensur Softić.

Dokazom neznanja lovaca Softić smatra i činjenicu da su se oni pohvalili ulovom time što su objavili svoju fotografiju s ustrijeljenom životinjom.

Do okončanja policijske istrage tijelo risa ostaje u posjedu lovačkog društva iz kojega su najavili kako ga kane pokloniti prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu radi proučavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara