Kurdski predsjednik traži od iračkog parlamenta referendum o neovisnosti

Kurdski predsjednik traži od iračkog parlamenta referendum o neovisnosti

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Iračkog Kurdistana Masud Barzani zatražio je u četvrtak od parlamenta te autonomne regije da organizira referendum o neovisnosti dok Iraku prijeti raspad zbog džihadističke ofenzive.

Zastupnici trebaju "pripremiti referendum o pravu na samoodređenje" te regije koja već desetcima godina teži neovisnosti, rekao je Barzani u audioporuci snimljenoj iza zatvorenih vrata koju je dobio AFP. "To će učvrstiti naš položaj i bit će moćno oružje" u našim rukama, dodao je.

Barzani je početkom tjedna upozorio u razgovoru za BBC da Kurdistan razmišlja o skorom organiziranju referenduma o neovisnosti, dodajući da mu okolnosti idu na ruku jer je Irak, po njegovim riječima, ionako podijeljen.

Nakon pokretanja ofenzive sunitskih pobunjenika 9. lipnja, veliki dijelovi teritorija su izvan nadzora vlade u Bagdadu. Islamska država (IS) koja predvodi pobunu, zarobila je velik broj ljudi.

Kurdistan - luka mira

Pobunjenička ofenziva je omogućila Kurdima da preuzmu nadzor nad sektorima koje žele pripojiti svojoj autonomnoj regiji ali se Bagdad tomu protivi, ponajviše kada je riječ o multietničkom i naftom bogatom gradu Kirkuku.

Barzani je rekao da se kontrola Kirkuka ne smije dovesti u pitanje, što je irački premijer Nuri al Maliki glatko odbio rekavši da nitko "nema pravo zlorabiti događaje koji su se zbili kako bi nas stavio pred svršen čin".

Irak koji je i prije pobunjeničke ofenzive bio potkopan sektaškim sukobima, napose šijita i sunita, na rubu je raspada i vrlo je vjerojatan scenarij podjele zemlje.

Dok su zadnjih mjeseci napadi gotovo svakodnevna pojava, Kurdistan je luka mira, s neobičnim gospodarskim razvojem u usporedbi s ostatkom zemlje.

Washington protiv referenduma o neovisnosti iračkih Kurda

Sjedinjene Države u četvrtak su se izjasnile protiv plana predsjednika iračkog Kurdistana o organiziranju referenduma o neovisnosti u toj autonomnoj pokrajini, pozivajući istodobno sve iračke zajednice na jedinstvo neophodno u borbi protiv džihadističke ofenzive.

Čelnik te sjeverne iračke regije, Masud Barzani koja već ima veliku autonomiju, od kurdistanskog je parlamenta zatražio "pripremu organizacije referenduma o pravu na samoodređenje".

No Bijela kuća, koja poziva Kurde, sunitske i šijitske Arape na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u Bagdadu, nije pokazala oduševljenje planom.

"I dalje vjerujemo da je Irak snažniji ako je jedinstven", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. "Zbog toga SAD podupire demokratski, pluralistički i jedinstveni Irak. I dalje pozivamo sve strane da se zajedno angažiranju na zajedničkom cilju", rekao je.

SAD smatra da Iračani ne mogu sami vratiti teritorij

Iračke snage sigurnosti vjerojatno neće moći bez pomoći vratiti teritorije koje su zauzeli islamistički militanti, izjavio je u četvrtak visoki američki časnik.

General Martin Dempsey, načelnik glavnog stožera američke vojske, rekao je kako američki savjetnici u Iraku javljaju da je iračka vojska "u stanju braniti Bagdad, ali da je s logističkog stajališta upitno može li prijeći u ofenzivu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako me pitate hoće li Iračani u nekom trenutku biti sposobni za ofenzivno djelovanje i vratiti izgubljene dijelove Iraka, mislim da je puno šire pitanje. Sami vjerojatno ne", rekao je Dempsey novinarima u Pentagonu.

Irak pokušava zaustaviti napredovanje sunitskih militanata iz odmetnute frakcije al Qaede koji su zauzeli goleme predjele sjevera i zapada zemlje i prijete osvajanjem glavnog grada Bagdada.

Militanti su mogli osvojiti toliki teritorij djelomično stoga što su snage pod šijitskim premijerom Nurijem al-Malikijem prošloga mjeseca napustile položaje pred nadirućim islamistima.

SAD, koji je većinu svojih napora nakon invazije na Irak 2003. usredotočio na izgradnju iračkih snaga sigurnosti, sada razmatra načine kako pomoći iračkoj vojsci da odbije pobunjenike.

No, administracija američkog predsjednika Baracka Obama ne želi uvući SAD u još jedan rat u Iraku, osobito dok u Bagdadu traju političke trzavice oko formiranja nove vlade nakon izbora u travnju.

Ministar obrane Chuck Hagel rekao je da su američki vojnici osnovali drugi zajednički američko-irački centar za operacije. Novi centar u Arbilu, glavnom gradu poluautonomne sjeverne regije, dopunjavat će se s prvim takvim centrom u Bagdadu.

Američka vojska ima na terenu u Iraku šest timova za procjenu stanja, dodao je Hegel. Njihov je cilj procijeniti trenutno stanje iračkih snaga i što Amerikanci mogu učiniti kako bi pomogli vladi da odbaci militante.

"Imamo puno bolju obavještajnu sliku nego prije dva tjedna i svakim je danom sve bolja", rekao je Dempsey.

UN: Irak riskira potonuće u kaos poput Sirije

Irak je u opasnosti da potone u "kaos sličan onome u koji je potonula Sirija" ukoliko se njegovi političari ne okupe i ne osnuju jedinstvenu vladu, upozorio je u četvrtak posebni UN-ov izaslanik u Bagdadu, Nickolay Mladenov.

"Ako Irak ne bude slijedio svoju ustavnu politiku, kakva mu je alternativa?", upitao se retorički Mladenov u razgovoru za AFP. "Riskira potonuće u kaos sličan onome u Siriji. A to bi ljudi ondje trebali vrlo brzo shvatiti", kazao je.

Parlament oformljen 30. travnja u utorak se sastao prvi put. Trebaju izabrati predsjednika, potom predsjednika države koji će imenovati budućeg premijera, no prva je sjednica održana u potpunom kaosu, uz međusobne uvrede, a nova sjednica predviđena je za 8. srpnja.

Zemlja je na rubu implozije nakon ofenzive sunitskih džihadista koja je počela prije mjesec dana. Zauzeli su velike dijelove teritorija na sjeveru i na zapadu zemlje te natjerali u bijeg stotine tisuća stanovnika.

"Irak više nikad neće biti kao prije", preciznije prije nego što su pobunjenici 10. lipnja zauzeli Mosul. "Nema načina da se zemlja vrati natrag", smatra ovaj bugarski diplomat, bivši ministar vanjskih poslova i obrane.

"Ostavite za sobom razmirice i osobne ambicije", savjetovao je iračkim čelnicima. "Bit će vremena da o tome vodite računa. Sada je trenutak da potražite način za spas zemlje. Irački političari morali bi konačno shvatiti da 8. srpnja predstavlja krajnji rok", upozorio je Mladenov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara