Linić: HDZ-ova Vlada ostavila nam je 2,2 milijarde neplaćenih računa, nisu platili ni Katoličkoj crkvi

Linić: HDZ-ova Vlada ostavila nam je 2,2 milijarde neplaćenih računa, nisu platili ni Katoličkoj crkvi

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade, predstavljajući izvještaj o izvršenju proračuna za 2011. godinu, ministar financija Slavko Linić je ustvrdio: "HDZ-ova je Vlada ostavila 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa".

Linić kaže kako rashodi nisu iznosili 121,4 milijarde kuna nego 123,6 milijarde zato što su u međuvremenu otkrili neplaćene račune. "Računi se odnose na poljoprivredu - skoro 950 milijuna, brodogradnju 480 milijuna, nisu plaćeni računi Financijskoj agenciji u iznosu 339 milijuna. Isto tako, nisu izvršene obveze brodarima koji su u domaćim brodogradilištima naručili brodove u iznosu 170 milijuna, nisu plaćene ni obveze za Katoličku crkvu", nabrojao je Linić.

Dalić: Crkvi se 250 milijuna kuna duguje od vremena Račanove vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša ministrica financija, HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić, smatra da tvrdnje Vlade o 2,2 milijarde duga koju je ostavila prošla administracija nisu vjerodostojne. Kaže da se pravi podaci mogu vidjeti na stranicama Ministarstva financija, gdje piše da je deficit manji 2,2 milijarde nego je predviđeno te da je na razini 2010. godine. "Držim stoga da ovaj popis služi jedino tome kako bi se pokazalo da toga smanjivanja deficita u prošloj godini nema jer ovaj iznos sasvim slučajno odgovara iznosu od 2,2 milijarde kuna koliki je manji deficit konsolidirane opće države", rekla je Dalić.

Dalić je priznala da dug Crkvi iznosi 250 milijuna kuna, ali kaže kako je taj dug napravljen za vrijeme Račanove vlade. Dalić kaže da je dolaskom HDZ-a na vlast priznat dug Crkvi. "Država nije imala sredstava, a Crkva nije ni tražila prepoznajući teškoće situacije, nego je dodatno se odricala dijela svoga iznosa, a mi smo to činili upravo zbog toga da ne bi ostali neki nerazriješeni odnosi s Crkvom iz našeg mandata", istaknula je bivša ministrica financija.

Nije joj se svidjelo pitanje je li taj dug mogao biti plaćen da se manje oglašavalo putem Fimi medije. "Vaše pitanje držim neozbiljnim jer ono što vam želim i pokušavam objasniti jest upravljanje državnim proračunom i sredstvima iz državnog proračuna. Tu Fimi medije nema", istaknula je Dalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara