Linić sutra u Bruxellesu predstavlja mjere punjenja proračuna: Ima li oporba rješenje?

Linić sutra u Bruxellesu predstavlja mjere punjenja proračuna: Ima li oporba rješenje?

Foto: Hina

KAKO riješiti prekomjerni deficit? Vladajuća koalicija intenzivno razmatra rješenja, a sve opcije su otvorene. Doduše, novih poreza ne bi smjelo biti. Ministar financija Slavko Linić sutra će prezentirati Bruxellesu mjere punjenja proračuna i smanjenja proračunske rupe. Ima li oporba rješenje?

Namaknuti manjak novcem iz drugog mirovinskog stupa, povlačenjem dobiti iz javnih poduzeća u proračun ili novim porezima? Prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vlade Vesna Pusić uoči sjednice Vijeća za ekonomske i financijske poslove, vjeruje da je rješenje pronađeno, no ne otkriva detalje - tek ono čega ne bi smjelo biti:

"Ne dodatno opterećivanje gospodarstva niti građana", poručila je Pusić.

"Ono što ja znam, nikakvih povećanja poreza neće biti, niti se o poreznom opterećenju razgovara", jasan je SDP-ov Igor Dragovan.

A gdje rezati obzirom na zadanost proračuna? Odgovor je teško dobiti. Ipak, šef laburista Dragutin Lesar došao je do računice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je za prošlu godinu Hrvatska narodna banka ostvarila dobiti i gdje taj novac završava? Smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje tri milijarde kuna u toku prošle godine iz državnog proračuna je tobože, zdravstvo sanirano, da to nije bilo birano, tih tri milijarde ne bi bilo u deficitu. Da drugi mirovinski stup s pet posto doprinosa koji ide u drugi, ostaje u generacijskoj, to vam je otprilike pet milijardi kojega ne bi bilo u deficitu ni prošle, ni ove kalendarske godine. Treba još? Došao sam do 11".

"Bilo bi bolje da odu", poručuje vladajućima šef HDZ-a Tomislav Karamarko ne otkrivajući konkretne mjere kojima bi oni riješili problem i izvukli Hrvatsku iz krize i procedure prekomjernog deficita u koju ulazimo jer nam je isti veći od dozvoljenih 3 posto BDP-a:

"I naravno, razmislio bih gdje i kako kratiti. A u isto vrijeme, oni ništa ne rade da stimuliraju gospodarske aktivnosti. Prema tome, mora se paralela i na tom segmentu raditi. Mora se dovesti jednu kvalitetnu investiciju, treba stimulirati srednje i male poduzetnike da počnu raditi svoj posao, da zapošljavaju. Novi porezi što će donijeti? Osiromašit će opet građane, upropastit će poduzetnike. Treba upravo obrnuto. Ali evo, dolazi se u tu situaciju. To je jedan zatvoreni krug za njih. I bilo bi bolje da odu, već je vrijeme da odu", poručio je Karamarko.

Posljednjih dana najveća oporbena stranka žestoko napada SDP, ističući uz ostalo da su sljednici Komunističke partije. SDP-ovci uzvraćaju da se tu nema što puno komentirati, jer HDZ je nedosljedan - na jedan se način ponaša na vlasti, sasvim suprotno u opoziciji. Nenad Stazić ide korak dalje pa građanima izdaje upozorenje:

"Nije mi jasno što to sada događa s HDZ-om u posljednje vrijeme. Oni pokazuju jednu izrazitu nervozu, grizu sve oko sebe. Neki dan su ugrizli predsjednika Republike, pa onda medije, sad evo grizu SDP. Ne znam je li to povezano s ovim nestabilnim vremenskim prilikama, naglim promjenama vremena ali nešto se tu čudno događa u svakom slučaju. Ja bih upozorio sve građane da budu vrlo oprezni kada šeću pored središnjice HDZ-a ili ako se nađu u blizini bilo kojeg HDZ-ovca", kazao je Stazić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara