Luka Rijeka mogla bi profitirati od gradnje termalne elektrane u BiH

Luka Rijeka mogla bi profitirati od gradnje termalne elektrane u BiH

Foto: Arhiva

IZGRADNJA 600 milijuna eura vrijedne termoelektrane u Stanarima, BiH nedavno je započela. Luka Rijeka je odabrana kao uvozna luka za gotovo svu opremu i materijal, što znači da bi kroz luku moglo proći oko 50 tisuća tona tereta za vrijeme trajanja projekta. To će biti prijeko potreban poticaj za kontejnerski terminal u Rijeci koji je u 2012. generirao 126.000 TEU prometa, piše iCapital.

Kao dio pripreme za očekivani porast volumena aktivnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, Luka Rijeka je nedavno završila prvu razvojnu fazu proširenja kontejnerskog terminala Brajdica.
 
Kompanija Adriatic Gate Container Terminal investirala je više od 30 milijuna eura u opremanje novog pristaništa i skladišnog prostora za kontejnere, izgrađenog od strane Lučke uprave Rijeka kao dio Rijeka Gateway projekta. Proširenje terminala uključuje 320 metara novog pristaništa, udvostručen skladišni kapacitet, dvije post-panamax obalne dizalice, šest kontejnerskih mostova za skladišni prostor te još dva kontejnerska mosta za željeznicu. Spomenute investicije trebale bi omogućiti terminalu Brajdica 24% veći promet u 2013. u iznosu 157.000 TEU, prema planu menadžmenta koji također predviđa 245.000 TEU u 2015.
 
Planiranom dokapitalizacijom Luka Rijeka bi osigurala dio sredstava za dovršetak drugog kontejnerskog terminala Zagrebačko pristanište, projekta vrijednog 70m EUR koji bi u konačnici (2017.) trebao imati kapacitet oko 500.000 TEU godišnje, kao i za razvoj pozadinskog terminala na Škrljevu vrijednog oko 40m EUR. Samim time, čelnici luke očekuju porast ukupnog kontejnerskog kapaciteta na preko 1.000.000 TEU godišnje do 2017.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Istovremeno, Luka Ploče također investira u proširenje volumena poslovanja. Naime, domaća građevinska kompanija Viadukt je u konzorciju s lokalnim partnerima potpisala 84,5 milijuna kuna vrijedan ugovor s Lukom Ploče oko izgradnje novog ulaznog kompleksa. Projekt bi se trebao kompletirati u roku 18 mjeseci.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara