Marš za dostojanstvo u Madridu: Stotine tisuća Španjolaca ustale protiv drastičnih mjera štednje i siromaštva

Marš za dostojanstvo u Madridu: Stotine tisuća Španjolaca ustale protiv drastičnih mjera štednje i siromaštva

Foto: Guliver image/Getty images

STOTINE tisuća prosvjednika iz cijele Španjolske krenule su u subotu put Madrida na "prosvjed za dostojanstvo" kojim žele upozoriti na neodrživo socijalno stanje nastalo proračunskim rezovima koje provodi konzervativna vlade.

Organizirane u osam kolona, tisuće prosvjednika trebaju se krajem dana okupiti u središtu grada nakon marša koji je za neke od njih, primjerice Španjolce iz Andaluzije na jugu, iz Estremadure na zapadu ili Katalonije na istoku trajao gotovo mjesec dana.

Prosvjed u Madridu sazvan je uz slogane "Ne plaćanju duga", "Kruha, rada i krov nad glavom svima".

Regionalne vlasti mobilizirale su gotovo 1.700 policajaca za sigurnost, strahujući od izgreda zbog velikog broja ljudi koji se bune protiv sustava.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed je organiziralo nekih 300 organizacija, a glasnogovornik andaluškog sindikata Diego Canamero objasnio je da žele "ujediniti sve snage u jednome cilju: vlada mora odgovoriti na naše zahtjeve ili spakirati svoje torbe i otići".

Neviđene mjere štednje koje je narodu nametnula konzervativna vlada na vlasti od kraja 2011., kako bi smanjila deficit i prezaduženost Španjolske izazvala je dva velika opća štrajka 2012.

Mobilizacija je zatim splasnula, ali je žilava u obrazovanju i zdravstvu, dvama sektorima teško pogođenima rezanjem 150 milijarda eura u tri godine što je najavljeno 2012. No ankete pokazuju da Španjolci oštro odbacuju politiku drastične štednje i nezaposlenost koja pogađa svakog četvrtog radno aktivnog stanovnika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara