Mesić: Srbija je ista kao prije. Miloševića nisu optužili zbog rata nego zbog neuspjeha ratnog cilja!

Mesić: Srbija je ista kao prije. Miloševića nisu optužili zbog rata nego zbog neuspjeha ratnog cilja!

Foto: Arhiva

"PREVIŠE je uloženo u razbijanje ovog jednog najtolerantnijeg prostora koji je ikada bio u Europi, a to je bio prostor BiH. To je bilo najtolerantnije društvo. Ali je razbijeno. Svijet bi morao malo više pomoći da se, prije svega, privreda BiH konsolidira i da se centralne institucije razviju u smislu funkcioniranja pravne države. Da se nitko u prostoru BiH ne osjeća kao država u državi, nego, jednostavno, da BiH profunkcionira kao država", rekao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za Agenciju Anadolija. Mesić je u razgovoru posebno naglasio da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti novo razaranje Bosne i Hercegovine te da dosadašnji napori međunarodne zajednice nisu bili pretjerano uspješni. 
 
Kada se otvore granice neće biti motiva za proširenje teritorija
 
"Sve zlo na europskom prostoru uvijek je bilo onda kad je netko mislio na prijevaru,  štiteći tobože svoju nacionalnu manjinu, uzimati tuđi teritoriji. Udružena Europa toga više ne može imati. Kad se Europa udruži, kad svi otvorimo svoje granice, više nema smisla, jednostavno nema motiva za širenje teritorija, jer će svaki narod u toj udruženoj Europi će živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, bez obzira na državne granice. Granice će ostati, narodi će ostati ti koji jesu, ali motiva za širenje granica više neće biti", rekao je Mesić komentirajući kako je u posljednje vrijeme sve zlo na ovim prostorima krenulo sa željom o proširenju granica. 
 
Osvrćući se na pregovore između Srbije i Kosova posebno u smislu da bi moglo biti novih nestabilnosti Mesić je prilično uvjeren kako je "stvar pri kraju", 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, mislim da je tu stvar riješena, tu je smo sada  pitanje da li će cijela priča biti riješena u ovoj ili onoj rudni pregovora. Situacija je tamo riješena. Samo je pitanje kada će to biti. Jer ključ rješenja nije ni u jednoj svjetskoj instituciji. Ključ rješenja je u Beogradu. Da Beograd shvati da je Kosovo država, da se iz toga više ne može. Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživjele svoj neuspjeh. Jednostavno treba priznati činjenično stanje i rješavati pitanje građana srpske nacionalnosti kao i u družim suverenim državama svijeta. Dakle, da bude zaštićeno njihovo kulturno dobro, njihov identitet, i to je sve", istknuo je bivši predsjednik Hrvatske u razgovoru za Anadoliju. Mesić je isto tako odbio pomisao kako se Srbija promijenila.
 
Srbija bez katarze
 
"Ne, ona još nije... U tome i jeste cijeli problem. Srbija nije doživjela katarzu, za razliku od, recimo, Njemačke. Njemačka je najkulturnija nacija u Europi, najobrazovanija nacija, zemlja koja poslije Prvog svjetskog rata nije imala nepismenih. Krenula je u neostvariv cilj, imala je velike žrtve i kasnije doživjela katarzu. Njemačka je doživjela katarzu i danas prednjači u demokratizaciji i u razvoju, u ujedinjavanju Evrope. Srbija nije doživjela katarzu. Srbija je optužila Miloševića, ali ne za to što je išao u rat, već zato što nije ostvario ratne ciljeve",rekao je Mesić. Upitan da li bi Hrvatska ove godine u postupku protiv Jadranka Prlića i ostalih u Haškom tribunalu mogla biti proglašena agresorom na BiH, što bi, ujedno, bila nedvosmislena osuda politike Franje Tuđmana 90-tih prema BiH, Mesić je rekao kako je "Sve moguće".
 
"Naime, Haški tribunal je doživljavao i kritike i odobravanja. Ne može se reći da politika velikih igrača nije imala određene uloge u funkcioniranju Haškog tribunala. Ali se on, ipak, pokazao korisnim jer je izvršio individualizaciju krivnje, oslobodio je kolektiviteta odgovornosti. Kakva će biti presuda, to ćemo vidjeti", zaključio je Mesić u intervjuu za agenciju Anadolija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara