Mnogo pitanja, malo odgovora: Koji su potezi braće Tsarnaev naveli policiju na pravi trag u istrazi?

Mnogo pitanja, malo odgovora: Koji su potezi braće Tsarnaev naveli policiju na pravi trag u istrazi?

Foto: Guliver Image/Getty images

U PONEDJELJAK je postalo jasno - Džohar Tsarnaev je optužen za korištenje oružja za masovno uništenje i uništavanje imovine koje je rezultiralo smrću triju osoba. Optužnica je podignuta tri dana nakon što je policija uhitila Tsarnaeva u Watertownu, odnosno četiri dana nakon što je započet veliki lov na njega i njegovog brata zbog sumnje da su postavili i aktivirali bombe na Bostonskom maratonu. Za sada istražitelji vjeruju da su dvojica braće djelovali sami, odnosno da nisu imali pomagače.

Motivi napada i dalje ostaju nepoznati. Ali to nije jedino što je ostalo nejasno nakon napada u Bostonu. Neke stvari koje su braća Tsarnaev činila tijekom posljednjeg tjedna, odnosno nakon napada, pomalo su nejasne i zbunjujuće, piše portal Mother Jones te navodi o kojim se postupcima točno radi:

Džohar nije ni pokušao sakriti svoj identitet

Za razliku od svog starijeg brata, Džohar se nije prebiše trudio sakriti svoje lice od nadzornih kamera za vrijeme Bostonskog maratona, što je FBI-ju omogućilo da ga mnogo brže identificira. Dok je njegov brat pokušao sakriti svoj identitet, Džohar nije imao čak niti sunčane naočale, a kapu je nosio naopako te mu je lice bilo u potpunosti razotkriveno.

Nije uopće obraćao pozornost na eksploziju

Puna tri dana istražitelji su pregledavali sve moguće fotografije s mjesta zločina, kao i snimke nadzornih kamera kako bi uočili nekoga tko se "sumnjivo ponašao" u trenutku eksplozija. I upravo je sumnjivo ponašanje navodno razotkrilo Džohara i njegovog brata kao moguće počinitelje. Naime, istražitelji su uočili da obojica braće gotovo uopće nisu reagirali na prvu eksploziju, odnosno da su samo na sekundu pogledali u tom smjeru.

Ostavili automobil na servisu

Wall Street Journal izvijesti je kako je Džohar u utorak, dan nakon napada, došao na servis u Watertownu kako bi pokupio Mercedes koji je nekoliko dana ranije ostavio na popravku. Ako su braća već planirala napad u Bostonu, ovakav potez u najmanju je ruku neobičan.

Nakon napada nisu napustili Boston

Druga eksplozija dogodila se oko 14.30 sati u ponedjeljak, a Džohar i Tamerlan su oteli Mercedes tek u četvrtak u 22.39 sati. Što su radili tri dana između eksplozije i otmice automobila? I zašto nisu pokušali pobjeći odmah nakon eksplozija? Zašto su ostali u Bostonu?

Ubojstvo policajca

Zašto su braća ubila 26-godišnjeg policajca Seana Colliera? Upravo je taj čin pokrenuo neviđenu potjeru na kraju koje su braća naposljetku uhvaćena - odnosno Džohar je uhićen, a Tamerlan ubijen.

Ponestalo im je novca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Džohar ukrao automobil u četvrtak navečer, on i njegov brat imali su samo jednu stvar na umu - nabaviti novac za bijeg. Pokušali su podići 800 dolara na bankomatu koristeći se kreditnom karticom muškarca kojeg su uzeli kao taoca. Činjenica da su uzeli taoca samo da bi uz njegovu pomoć mogli podići novac sugerira da se nisu unaprijed pripremili za ovakvu situaciju, što je također pomoglo istražiteljima da ih lociraju.

Nisu shvaćali kako bankomati funkcioniraju

Nakon što su dosegnuli dnevni limit novca koji mogu podignuti s jedne kartice na bankomatu, pokušali su novac podići na drugom bankomatu. Dok su tražili bankomat koji radi, slučajno su se našli na poprištu oružane pljačke te su ih ponovno snimile nadzorne kamere.

Priznali krivnju taocu

Nakon što je Džohar ukrao Mercedes u četvrtak navečer, vozaču, kojeg je uzeo za taoca, je navodno odmah pri ulasku u vozilo rekao: "Jesi li čuo za eksplozije u Bostonu? To sam ja učinio". To je pak značilo da bi njihovi identiteti bili otkriveni policiji odmah nakon što bi talac bio pušten na slobodu...

Zaustavili se na benzinskoj postaji

Kako je izvijestio LA Times, braća su se ukradenim automobilom zaustavili na benzinskoj postaji i to da bi kupili hranu, nakon čega im je talac uspio pobjeći.

Zadržali mobitel taoca

Braća Tsarnaev ipak su, čak i nakon što im je talac pobjegao, zadržali njegov mobilni aparat što je omogućilo policiji da ih locira pomoću GPS-a.

Uz sebe su imali zračni pištolj

Među oružjem koje je bilo u posjedu dvojice braće našle su se brojne puške i eksplozivi, ali i zračni pištolj koji ispaljuje plastične kuglice. Pitanje je, za što su mislili da će im služiti pištolj kakvim se danas i djeca igraju?


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara