Na Europskom sudu za ljudska prava 21 tužba protiv Hrvatske zbog Oluje

Na Europskom sudu za ljudska prava 21 tužba protiv Hrvatske zbog Oluje

Foto: pravosudje.hr

VLADA je odlučila osnovati Međuresornu radnu skupinu za podršku Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Skupina će pružiti podršku u pripremi predmeta koji se odnose na istrage ratnih zločina i drugih kaznenih djela počinjenih za vrijeme ili neposredno nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja pred Europskim sudom za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar unutranjih poslova Ranko Ostojić rekao je da su pred Europskim sudom za ljudska prava započeli sudski postupci po više tužbi protiv RH u kojima se smatra da njezina tijela nisu provela učinkovitu istragu smrti bliskih rođaka i civila koji su poginuli za vrijeme ili neposredno nakon akcije Oluja.

"U svakom predmetu država mora dostaviti prvo očitovanje do 15.9.2014. godine, a vrlo je bitno jer se ovdje radi o istraživanju da li su povrijeđena konvencijska prava. Stoga, prijedlogom odluke se osniva međuresorna radna skupina u kojoj su iskusni predstavnici nadležnih tijela koji su uključeni u istragu ratnih zločina za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije 'Oluja'."

Inače, radi se o 21-oj tužbi više podnositelja protiv Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara