Nagasaki obilježio 69. godišnjicu nuklearnog napada

Nagasaki obilježio 69. godišnjicu nuklearnog napada

Screenshot: YouTube

JAPAN je u subotu u Nagasakiju obilježio 69. godišnjicu američkoga napada atomskom bombom na taj grad od čijih je posljedica umrlo 74.000 ljudi.

Komemoraciju za sve preminule žrtve napada predvodio je premijer Shinzo Abe, a prisustvovali su joj preživjeli stanovnici, građani Nagasakija i brojni strani visoki dužnosnici, među kojima i američka veleposlanica u Japanu Caroline Kennedy. Veleposlanica je prije tri dana, 6. kolovoza prisustvovala i obilježavanju sjećanja na žrtve napada atomskom bombom na Hirošimu gdje je poginulo između 90 i 120 tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, Abeovu je vladu pozvao da obrati pozornost na sve veću zabrinutost javnosti kada je posrijedi nedavna revizija sigurnosne politike u zemlji. Naime, početkom srpnja japanska je vlada odobrila sudjelovanje japanskih snaga u vojnim operacijama izvan zemlje.

Sličnu je kritiku Abeu prije tri dana premijeru uputio i gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, neumorni aktivist i protivnik atomskog oružja.

Američka veleposlanica Caroline Kennedy zahvalila je "građanima Nagasakija što su je pozvali da sudjeluje u obilježavanju sjećanja na žrtve napada te na njihovoj posvećenosti izgradnji svijeta s više mira".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara