Najviše dobile stranke vladajuće koalicije: Socijaldemokrati vode na izborima u Austriji, slijede narodnjaci

Najviše dobile stranke vladajuće koalicije: Socijaldemokrati vode na izborima u Austriji, slijede narodnjaci

Foto: Spoe.at

TJEDAN dana iza sjevernih susjeda novi sastav parlamenta i državno vodstvo biraju Austrijanci. Nakon šest godina velike koalicije socijaldemokrata i narodnjaka Austrijanci s pravom glasa biraju novi sastav parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosad prebrojanih tek šest posto glasova, vladajuća SPO dobila je 27 posto glasova, Narodna stranka (OVP) 23 posto, Slobodarska stranka (FPO) 22 posto i Stranka zelenih 12,5 posto glasova. Izvjesno je, dakle, da će koalicija narodnjaka i socijaldemokrata ponovno dobiti vlast.

Na današnjim izborima pravo glasa imalo je 6,4 milijuna austrijskih stanovnika, koji biraju 183 zastupnika u federalnom parlamentu ove zemlje. Prvi službeni i nepotpuni rezultati izbora bit će objavljeni oko 18,30 sati.

I dok socijaldemokrati zagovaraju oporezivanje milijunaša i porezne olakšice za one koji malo zarađuju, narodnjaci se protive porezima i zauzimaju se za ukidanje birokracije.

Od ostalih, Slobodarska stranka jaši na valu euroskepticizma i antiuseljeničke politike, Zeleni osim okolišnih tema ukazuju na korupciju i netransparentno financiranje vladajućih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara