Nakon pucnjave u Ateni uhvaćen jedan od najtraženijih grčkih bjegunaca

Nakon pucnjave u Ateni uhvaćen jedan od najtraženijih grčkih bjegunaca

Foto: Guliver image/Getty images

GRČKA policija uhitila je u srijedu jednog od najtraženijih ljudi u Grčkoj, ljevičarskog ekstremista i vođu anarhističkog pokreta Revolucionarna borba Nikosa Maziotisa nakon pucnjave u središtu Atene. Prema policiji, Maziotis je ranjen u pucnjavi tijekom pokušaja pljačke trgovine u kojoj su ozlijeđeni policajac i dva prolaznika. Prebačen je u bolnicu, gdje se i dalje nalazi pod jakim policijskim osiguranjem.

EU i SAD smatraju Revolucionarnu borbu terorističkom organizacijom. Za Maziotisom je bila raspisana nagrada od milijun eura nakon što je nestao 2012. Prema BBC-u, prerušeni Maziotis pokušao je opljačkati trgovinu u središtu grčkog glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeadn od najtraženijih grčkih bjegunaca nestao je nakon što je 2012. pušten da se do presude brani sa slobode. On je prošle godine u odsutnosti osuđen na 25 godina zatvora za napade koje je u Grčkoj organizirala Revolucionarna borba.

Ta ljevičarska anarhistička skupina najpoznatija je po bombaškom napadu na atensku burzu 2003. i ispaljivanju granate iz ručnog raketnog bacača na američko veleposlanstvo 2007.

Riječ je o jednoj od brojnih anarhističkih skupina, nastalih posljednjih nekoliko godina u Grčkoj, koje napadaju urede političkih stranaka i međunarodne dužnosnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara