Nakon više od dva desetljeća Split gradi novu osnovnu školu

Nakon više od dva desetljeća Split gradi novu osnovnu školu

Foto: Hina

U SPLITU se nakon više od 20 godina počinje graditi nova osnovna škola, na Pazdigradu gdje je u subotu na blagdan Gospe od milosrđa položen kamen-temeljac, u nazočnosti gradonačelnika Ive Baldasara, zamjenika ministra znanosti, obrazovanaj i sporta Roka Andričevića i predsjednika Vijeća Gradskog kotara Žnjan Nine Vele.

Gradonačelnik Baldasar rekao je kako je čudno i žalosno što se na školu čekalo 20 godina i da je na Gradskom vijeću jednoglasno donesena odluka o gradnji te škole. Zahvalio je svim gradskim vijećnicima, a posebno zamjeniku ministra Andričeviću bez čije bi, kaže, direktne pomoći, podrške i angažmana sve bilo puno teže napraviti.

"Kada dođe pravi Splićanin na pravo mjesto, odmah sve krene brže. Imamo još nekoliko projekata s Ministarstvom znanosti i gospodinom Andričevićem i nadam se da ćemo sljedećih godina i to brzo realizirati. Zato vjerujem da ovaj današnji kamen-temeljac neće biti jedini kojega ćemo položiti na ovakvim objektima", kazao je Baldasar dodavši da je to prvi kamen-temeljac koji polaže.

Strateški projekt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvadeset godina za početak gradnje nove škole zaista je dug period, drži zamjenik ministra znanosti Roko Andričević, no okolnosti su bile takve kakve jesu i uvijek je najvažnije napraviti zadnji korak, a to je napravila ova uprava grada, kazao je. Rekao je da Ministarstvo ima veliki sektor i da pokrivaju od vrtića do fakulteta, te nije bilo lako nači rješenje kako osmisliti cijeli jedan takav projekt i da dođe do realizacije.

"Osobno mi je drago, ne samo kao građaninu Splita nego i kao članu ovoga kotara i s velikim zadovoljstvom mogu reći da je Ministarstvo uspjelo ovaj projekt staviti na listu strateških projekata. Posebno mi je drago zbog ovih mladih ljudi i njihovih roditelja koji će konačno moći na normalan način osigurati nastavu i pohađanje škole, te reducirati trosmjensku nastavu u drugim školama", izjavio je Andričević.

"Rupa je popunjena"

Zadovoljstvo polaganjem kamena-temeljca nije mogao skriti ni Nino Vela istaknuvši da škola za Pazdigrad ima veliko značenje jer u tom gradskom kotaru živi sedam tisuća stanovnika i više od 500 djece školskog uzrasta.

"Kada se pogleda školska karta grada Splita, onda se vidi velika rupa od Mertojaka i Trstenika do Stobreča. Sada će ta rupa biti popunjena i nadam se da ćemo se za dvije godine, kada se očekuje otvaranje škole, zajedno radovati i da će više od 500 djece galamiti po školi", rekao je Vela.

Projekt izgradnje škole na Pazdigradu iznosi 60 milijuna kuna. Pola od toga iznosa će dati Ministarstvo, a pola grad Split. Škola, čija je površina biti 6.971,05 metara kvadratnih, bit će izgrađena na građevinskoj parceli od 11.600 kvadrata. U njoj će biti smješteno 20 učionica, s trodijelnom dvoranom i vježbalištima. Škola je predviđena za pohađanje 390 učenika u jednoj smjeni, te 780 u dvije smjene. Useljenje se očekuje za dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara