Nexus FGS i PharmaS spremni investirati 30 milijuna eura u Imunološki zavod

Nexus FGS i PharmaS spremni investirati 30 milijuna eura u Imunološki zavod

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKI fond rizičnog kapitala Nexus FGS u suradnji s farmaceutskom tvrtkom PharmaS spremni su investirati 30 milijuna eura za nastavak proizvodnje u dva od ukupno tri područja dosadašnjeg poslovanja Imunološkog zavoda, proizvodnja bi se odvijala u PharmaSovim pogonima u Popovači, a zaposlilo bi se između 150 i 180 radnika Imunološkog.

Nexus FGS i PharmaS priopćili su danas kako su nadležnim ministarstvima predstavili zajednički prijedlog investicije koja bi omogućila nastavak proizvodnje u dva od ukupno tri područja dosadašnjeg poslovanja Imunološkog zavoda - prerade krvne plazme i proizvodnje virusnih cjepiva.

Spremni investirati u obrtna sredstva i modernu opremu

Pripremili smo rješenje koje osigurava opstanak strateški važne proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva u Hrvatskoj uz zapošljavanje većine radnika Imunološkog zavoda i zadržavanje suvlasništva Republike Hrvatske, kazao je direktor Nexus Private Equity Partnera Marko Lesić.

U suradnji s domaćom farmaceutskom tvrtkom PharmaS spremni su, kaže Lesić, investirati 30 milijuna eura u obrtna sredstva i modernu opremu, a ističe kako je u cijelom procesu iznimno bitna brzina donošenja odluka od strane države kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja.

Ovim prijedlogom, navode, proizvodnja bi ostala u Hrvatskoj kao i u djelomičnom vlasništvu države s obzirom da je 50-postotni ulagatelj u fond Nexus FGS upravo HBOR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ubuduće bi se proizvodnja odvijala u PharmaSovim modernim pogonima u Popovači, čime bi se u konačnici zaposlilo između 150 i 180 radnika Imunološkog zavoda.

U svojoj ponudi Nexus FGS i PharmaS su izrazili želju za hitnim početkom procesa dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, nakon kojeg bi u vrlo kratkom roku donijeli odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dali obvezujuću ponudu za preuzimanje poslovanja prerade plazme i proizvodnje virusnih cjepiva.

Zainteresirani Grad Zagreb i Jadran Galenski laboratorij

Za Imunološki zavod svoj je interes službeno iskazao Grad Zagreb te riječki Jadran Galenski laboratorij.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je u četvrtak pismo namjere Vladi u kojem navodi da Grad Zagreb želi preuzeti Imunološki zavod radi ponovnog pokretanja strateški važne proizvodnje cjepiva, antitoksina i krvnih derivata. Također, Grad namjerava obnoviti sve proizvodnje koje su zastarjele ili ugašene gubitkom proizvode dozvole - licence.

Svoj interes za Imunološki potvrdio je i riječki Jadran Galenski laboratorij (JGL) koji je zainteresiran za preuzimanje dijela Imunološkog zavoda, virusnih cjepiva.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak početkom tjedna je izjavio kako će država u što skorije vrijeme pokrenuti postupak predstečajne nagodbe za Imunološki zavod te na taj način otvoriti mogućnost izrade plana restrukturiranja, otvoriti vrata za dubinsko snimanje potencijalnim investitorima kako bi se završetkom predstečajne nagodbe ostvarili strateški ciljevi - da proizvodnja Imunološkog ostane u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara