Nigel Farage odustao od ostavke

Nigel Farage odustao od ostavke

Foto: Hina

NIGEL Farage, vođa britanske eurofobne Stranke neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), u ponedjeljak je povukao ostavku na položaj predsjednika stranke, koju je podnio prošlog tjedna zbog toga što nije uspio osigurati mjesto zastupnika u parlamentu.

UKIP, koji zahtijeva potpuni izlazak Velike Britanije iz Europske unije, u prošlotjednim je izborima osvojio tek jedno zastupničko mjesto, iako je najavljivao mnogo više nakon uspjeha na prošlogodišnjim britanskim izborima za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Farage, iako najpoznatiji član UKIP-a, izgubio je u svojoj izbornoj jedinici od kandidata vladajućih konzervativaca i u petak podnio ostavku, ispunivši tako obećanje koje je dao uoči izbora. Kazao je da je čovjek koji se drži svoje riječi.

"Pobjednik uzima sve"

No, u ponedjeljak je stranka objavila kako je nagovoren da ostane. "Tu su ponudu (ostavke) jednoglasno odbacili članovi Nacionalnog izvršnog vijeća (NEC), koji su predočili mnoštvo dokaza o tome da članstvo UKIP-a ne želi Nigelov odlazak", poručio je visoki dužnosnik UKIP-a Steve Crowther u pisanoj izjavi.

Spomenuo je nužnost početka agitiranja za izlazak Velike Britanije iz EU-a kad premijer David Cameron raspiše referendum o tome prije kraja 2017., ustvrdivši da je NEC uvjerio Faraga da povuče ostavku i ostane na čelu UKIP-a.

UKIP je na razini države osvojio 13 posto glasova, što je uvjerljivo najbolji rezultat u povijesti te stranke, ali im je to zbog britanskog izbornog sustava u kojem "pobjednik uzima sve" bilo dovoljno za tek jedno zastupničko mjesto u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara