Ništa nisu napravili: Kerum potrošio 60 milijuna kuna od Karepovca, a savjetnik koštao 700 tisuća kuna

Ništa nisu napravili: Kerum potrošio 60 milijuna kuna od Karepovca, a savjetnik koštao 700 tisuća kuna

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar vratio se iz posjeta Beču i njihovoj spalionici smeća. Baldasar je fasciniran kako se Bečani nose sa svojim smećem.

> Državna revizija pokopala Keruma: Više od 60 milijuna kuna za Karepovac nenamjenski potrošeno

Na jednoj ovećoj parceli nekoliko je pogona za preradu smeća, samo malo smrdi, ali to je isključivo zbog novootvorenog pogona za proizvodnju bio plina. Do tada ništa se nije osjetilo, kaže Baldasar, koji sniva o sličnom pogonu u Splitu. Problem je samo što u najjeftinijoj varijanti košta 90 milijuna eura pa bez novca iz EU fondova priča o rješavanju splitskog smeća nema smisla, pojasnio je Baldasar. 

Kerum potrošio novac za Karepovac, a savjetnika izdašno nagradio

Neizostavno, postavilo se i pitanje što je s Karepovcem napravio prethodnik u Banovini Željko Kerum.

"Ništa", kratak je bio Baldasar, a zapravo i nije baš ništa.

Naime, kako je poznato i kako je već evidentirao nalaz Državne revizije, iz fonda za Karepovac nestalo je 60 milijuna kuna. Kerum je namjenski prikupljan novac iskoristio za financiranje Zapadne obale i pokrivanje ostalih troškova u Gradu Splitu. Zagrabio je tako u fond za Karepovac u koji su Splićani godinama namjenski odvajali za saniranje smetlišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da je fond olakšan za 60 milijuna kuna, na današnjem "briefingu" kod gradonačelnika doznalo se i da je Grad Split potrošio 700 tisuća kuna na Kerumovog savjetnika za Karepovac, prof. Jakšu Miličića, splitskog gradonačelnika iz doba Mediteranskih igara. Profesor je imao 10 ili 12 tisuća kuna neto honorara mjesečno četiri godine plus što su plaćani ostali troškovi, poput putovanja.

"Nije Miličić kriv, nedostajala je politička odluka"

"Nije tu profesor Miličić kriv. On je napravio nekakve studije koje imaju svoju vrijednost. Nedostajala je politička odluka. Tri puta smo na prošlom sazivu Gradskog vijeća raspravljali o Karepovcu, ali se nisu donijele nikakve konkretne odluke", kaže Baldasar. Tvrdi da se u zadnjih pola godine fond za Karepovac ponovno puni pa je na račun leglo nekih pet milijuna kuna. 

Inače, kako je Kerum bio u zakonskoj obavezi vratiti uzeto, u projekcijama proračuna od 2013. do 2015. godine stavio je obavezu vraćanja novca u fond za Karepovac, ali po dinamici koja nema veze s realnošću. Za jednu godinu planirao je punjenje fonda za smetlište u visini 10 posto gradskog proračuna?! Kao da je znao da više neće sjediti u Banovini, već će se drugi morati baviti sanacijom njegovih dugova.

Grad Split i MORH-u dužan 15 milijuna kuna

"Ma nije to sve. Ima još toga. Trenutno nam nedostaje 250 milijuna kuna. Stalno nekakve nove stvari isplivaju na površinu. Evo sad je ispalo da dugujemo MORH-u 15 milijuna kuna. Šest je dug za toplu vodu na bazenima, a 9 milijuna preostali dug za Spaladium Arenu", otkrio je Baldasar.

Svojedobno je nestanak novca za Karepovac istraživalo i Državno odvjetništvo. Ništa sporno nisu našli jer je Kerum planirao obavezu vraćanja uzetog. Kako se godišnje za Karepovac uprihodi oko 10 milijuna kuna, realno je očekivati da će novac biti vraćen za otprilike 12 do 15 godina, jasno, ako ne bude daljnjih "posuđivanja" i ako se zadrži trenutna dinamika punjenja proračuna.  

Kako bilo, Baldasar je odlučan da se uhvati u koštac sa smećem, tim više jer ima obavezu riješiti problem do 2018. godine. Za ovu godinu je planirao konačno definiranje tehnologija koje će se koristiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara