Odvjetnici Đurekovićeve udovice: DORH ne zastupa interese žrtve

Odvjetnici Đurekovićeve udovice: DORH ne zastupa interese žrtve

Foto: Hina

"IZ MEDIJA smo obaviješteni da je Županijski sud u Velikoj Gorici putem svojeg glasnogovornika izvijestio medije da je naša žalba uložena u predmetu zastupanja interesa Gizele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, u predmetu izvršenja europskog uhidbenog naloga protiv tražene osobe Zdravka Mustača, odbačena kao nedopuštena", priopćeno je iz odvjetničkog ureda Pavlović & Pavlović.

Odvjetnici Đurekovićeve udovice kažu da im razlozi za odbijenicu nisu poznati, s obzirom da odluku suda još nisu zaprimili, niti je ona objavljena na internetskim stranicama Županijskog suda u Velikoj Gorici. No, napominju da će čim prime odluku razmotriti daljnje korake i pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju radi pobijanja takve odluke suda.

Također, poručuju da su od Županijskog suda u Zagrebu tražili dopuštenje da neposredno sudjeluju u postupku protiv Josipa Perkovića. Odvjetnici Đurekovićeve udovica smatraju da DORH-ova žalba na prvostupanjsku odluku o Perkovićevom izručenju pokazuje da Državno odvjetništvo RH "djeluje u suprotnosti s mandatom dobivenim europskim uhidbenim nalogom SR Njemačke, a time i posredno, i sa svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima".

Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu koji će, nakon žalbi obrane i državnog odvjetnika, donijeti pravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju.

Sud: Nastupila je zastara

Županijski sud u Velikoj Gorici danas je kao nedopuštenu odbacio žalbu obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odluka o Mustačevu neizručivanju Njemačkoj ni time nije postala pravomoćna, jer se obitelj Đureković može žaliti Vrhovnom sudu, pojasnio je glasnogovornik velikogoričkog suda Ante Zeljko.

Kazao je da je žalba obitelji odbačena jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Koga zastupa DORH?

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara.

Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara