Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog protiv Tonija Šegona i tvrtke Facta Vera

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog protiv Tonija Šegona i tvrtke Facta Vera

Foto: Arhiva

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Prekršajnom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv trgovačkog društva Facta Vera iz Zagreba i hrvatskog državljanina Tonija Šegona kao direktora tog društva zbog počinjenja prekršaja iz članka 50. stavka 2. i 3. Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Vijest je objavljena na službenim stranicama DORH-a bez navođenja inicijala, no doznajemo kako se radi o nastavku afere Šegon.

"Okrivljeno trgovačko društvo i 34-godišnjaka se tereti da su od 9. svibnja do 30. kolovoza 2012. podnijeli Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak zahtjev za kredit koji je Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak i odobrila, te su potom zaključili ugovor o kreditu, a da pritom o navedenom pravnom poslu nisu obavijestili Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa što su bili dužni učiniti budući da je 20 posto udjela u kapitalu okrivljenog trgovačkog društva imao državni dužnosnik. Opisanim djelom su postupili protivno odredbi članka 16. stavka 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa", objavio je DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo kako je USKOK nakon medijskih napisa u kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i pogodovanje u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. od strane HBOR-a, Policijskom nacionalnom USKOK-u naložio provođenje kriminalističkog istraživanja tijekom kojeg je pribavljena obimna poslovna dokumentacija te su obavljeni obavijesni razgovori. Osim toga je USKOK od banaka i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pribavio i drugu relevantnu dokumentaciju.

"Budući da su u postupanju društva Facta Vera d.o.o. kao pravne osobe i Tonia Šegona kao odgovorne osobe u pravnoj osobi utvrđeni elementi prekršaja iz čl. 50. st. 2. u vezi st. 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će protiv društva Facta Vera d.o.o. i Tonia Šegona podnijeti optužni prijedlog", objavio je USKOK u lipnju, a sada je taj zahtjev predan Prekršajnom sudu u Zagrebu.

U Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, u članku 50. stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna osoba koja ne obavijesti Povjerenstvo o svom stupanju u poslovni odnos putem javnog natječaja ili na drugi način s državnim tijelima ili s jedinicama lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ili s trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima upravljački udio.

Za odgovorne osobe predviđena je kazna od 5 do 50 tisuća kuna.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara