Osječani imaju novu metodu za obračun s komarcima

Osječani imaju novu metodu za obračun s komarcima

Screenshot: RTL

PROŠLE godine komarci su izludili Osječane. Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ne namjerava dopustiti da se to ponovi i ove godine. U Osijeku je razvijen novi interaktivni sustav za borbu protiv komaraca, javlja RTL.

"Sustav se mijenja jer smo prošle godine izgubili bitku, a najavljujemo rat. U rat idemo s novim alatima, novim oružjem koje se zasniva na znanstvenoj podlozi", izjavio je Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak, potrebno je prognozirati točan broj komaraca. To će omogućiti ciljano uništavanje ličinki komaraca, a plan je kroz sedam godina smanjiti broj komaraca i uštedjeti novac za njihovo uništavanje.

"Prognostički model se dalje hrani podacima monitoringa. Dakle, to je opet onaj kontinuirani izlazak na teren i hranjenje podataka za taj prognostički model", kazao je prof.dr.sc. Enrih Merdić, Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Ove godine će se za to izdvojiti tri milijuna kuna, ali lokalne vlasti očekuju i pomoć od države s obzirom da se Osijek ne može sam boriti s najezdom komaraca koji stižu iz Kopačkoga rita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara