Osnovana nova država na sjeveru Srednjoafričke Republike: "Bit će protiv etničkog i vjerskog terorizma"

Osnovana nova država na sjeveru Srednjoafričke Republike: "Bit će protiv etničkog i vjerskog terorizma"

Screenshot: YouTube

MICHEL DJOTODIA, bivši predsjednik Srednjoafričke Republike i vođa koalicije Seleka, proglasio je na sjeveru Središnjoafričke Republike nezavisnu državu, prenosi Anadolija.

Nureddin Ademi, prvi zamjenik predsjednika koalicije Seleka, u pismenom priopćenju je objavio kako je na "sjeveroistoku središnje Afrike, 800 kilometara od Banguia, u regiji Vakaga, u glavnom gradu Biraou, osnovana nezavisna država na čelu sa bivšim predsjednikom i vođom Seleka Michelom Djotodiom". Naveo je i kako je "formirana i privremena vlada za novu slobodnu i nezavisnu državu".

Kao razloge za odvajanje Ademi navodi "planirani genocid, rušenja, uzimanje muslimana za taoce, napade na džamije, kuće, narušavanje svetosti Kur'ana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova država neće biti teokratska kao al-Kaida ili ISIL. Država je protiv etničkog i vjerskog terorizma, a najveći cilj nezavisnosti države je zaštititi živote i imovinu stotinu tisuća muslimana“, naglašeno je u priopćenju.

Navodi se i kako će biti formirana privremena vlada koja će se sastojati od 12 ministara, a koju će voditi Michel Djotodia. Nureddin Ademi u novoj će vladi biti zadužen za narodnu obranu i nacionalnu sigurnost.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara