Ostojić: Neću dopustiti monopol privatnika u zdravstvu, neka se dokažu na tržištu

Ostojić: Neću dopustiti monopol privatnika u zdravstvu, neka se dokažu na tržištu

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas da "neće dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu".

> HUP se obrušio na HZZO: Žele isključiti privatnike, a sve su duže liste čekanja i ugrožava se zdravlje pacijenata

Kako javlja HRT, najavio je da će za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro biti raspisan transparentan natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje i najpovoljnije ponude.

"Upravo raspisujemo natječaj jer smo svjesni da postoje liste čekanja za niz dijagnostike, koji će biti otvoren za sve privatne zdravstvene ustanove, a ne samo za odabrane, kao do sada. To neće biti natječaj samo za one iza kojih stoje određene grupacije. Svi će se moći javiti, a oni koji budu odabrani, dobit će, primjerice, operacijske postupke na ramenu i stopalu", istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare.

Također je podsjetio da postoji čak pet privatnih bolnica u Hrvatskoj koje se bave ortopedijom, a do sada su samo tri imale ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Što je s druge dvije, upitao je, ustvrdivši da je riječ o diskriminaciji koju neće dopuštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatnici neka svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om"

"Onemogućit ćemo povratak na staro i dosadašnje pogodovanje na natječajima. Nema više odlijevanja javnih kuna u privatne džepove, a sve to neće utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite", poručio je Ostojić.

Time je odgovorio privatnicima u zdravstvu koji su danas prozvali HZZO i Ministarstvo zdravlja da snižavanjem cijena pretraga za 30 posto uoči sklapanja novih ugovora narušavaju stabilnost hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Velik broj pacijenata na e-listi čekanja (oko 550.000) Ostojić je objasnio sve većim brojem postupaka koji se prate na listama (sa 16 taj je broj porastao na 270) te propustima u ažuriranju lista. Naime, ne izražavaju se uvijek razlike između prvog i kontrolnog pregleda, a neki pregledi se dvostruko vode u bolnicama. Kako bi se smanjile liste čekanja i zadržala kvaliteta usluga, privatnici su dobro došli, ali bez pritiska interesnih lobija, dodao je Ostojić.

Podsjetivši da i pacijenti i on, kao ministar, traže odvajanje javnoga i privatnoga, privatnicima je poručio da svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara