Osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu krivnju svalio na brata: "On je bio mozak operacije, htio je obraniti Islam"

Osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu krivnju svalio na brata: "On je bio mozak operacije, htio je obraniti Islam"

Foto: Guliver Image/Getty images

OSUMNJIČENIK za bombaške napade tijekom Bostonskog maratona Džohar Tsarnaev istražiteljima je kazao kako je njegov stariji brat, ubijen u petak u okršaju s policijom, "mozak cijele operacije" te da nikakve međunarodne terorističke skupine nisu stajale iza napada, kazao je za CNN izvor iz američke Vlade.

Iz preliminarnih razgovorima s Džoharom policija je zaključila da su braća bila "radikalni džihadisti". Džohar, koji se i dalje nalazi u bolnici nakon što je u okršaju s policijom zadobio tešku ozljedu vrata, istražiteljima je izjavio da je njegov brat htio "obraniti Islam od napada". Izvor iz američke vlade za CNN je napomenuo kako su ovo bili samo preliminarni razgovori te kako je pred istražiteljima i dalje mnogo posla.

Jesu li braća imala pomagače?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje nije poznato jesu li dvojica braće imala pomagače i jesu li surađivali s pojedinim skupinama tijekom planiranja i izvođenja napada u Bostonu. Izvor iz Vlade nije htio iznositi detalje razgovora Džohara i istražitelja.

Istražitelji su Džohara ispitivali postoji li negdje u Bostonu još bombi, osim onih koje su pronađene, je li još netko uključen u napade, a osumnjičenik je na njihova pitanja većinom odgovarao pomičući glavu.

Podsjetimo, 19-godišnji napadač optužen je za upotrebu oružja za masovno uništenje te korištenje eksplozivnih naprava koje je rezultiralo smrtnim slučajevima. Bude li proglašen krivim, mogao bi biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara