Otkrivamo: HBOR je javnim novcem povlašteno kreditirao vlastite zaposlenike

Otkrivamo: HBOR je javnim novcem povlašteno kreditirao vlastite zaposlenike

Foto: Azop.hr

DUBRAVKA DOLENC zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka navela je u svojoj imovinskoj kartici kako ima kredit državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) . To ne bi problem da Dolenc u vrijeme kad je dobila kredit HBOR-a nije bila njihova zaposlenica i to u direkciji pravnih poslova.

> Evo što čelnici Agencije za zaštitu podataka ne žele da vidite u njihovim imovinskim karticama

> Reagiranje odvjetnika Dubravke Dolenc

U državnom HBOR-u tvrde kako nema sukoba interesa kao i da je sve čisto, jer njihovi zaposlenici mogu dobiti stambene kredite pod posebnim uvjetima.

U HBOR-u tvrde da su isti kao i druge banke

"HBOR  od 1999. po odluci Nadzornog odbora godine provodi stambeno kreditiranje svojih zaposlenika kao i ostale banke, te je gđa Dolenc dobila kredit po istim uvjetima kao i drugi zaposlenici HBOR-a", kažu nam iz HBOR-a odgovarajući na naš upit.

Valja naglasiti da iako se HBOR poziva na praksu "svi ostalih banaka" oni to nisu. HBOR iako u svom nazivu ima pojam "banka" ne posluje po računovodstvenim pravilima kao i druge banke, ne posluju s  ciljem ostvarivanja  dobiti te na kraju nisu podložni reviziji Hrvatske narodne banke kao i sve ostale banke.

Sudeći prema odgovoru HBOR-a Dubravki Dolenc odobren je stambeni kredit 2004. godine, s dodatkom ugovora iz 2011. godine. Kredit je na 198.131 kuna, a rok vraćanja je 11 godina. U imovinskoj kartici nisu navedeni uvjeti dobivanja kredita, a HBOR nije otkrivao podatke pod kojim uvjetima njihovi zaposlenici mogu dobiti stambene kredite.

Nakon šest godina stambeni kredit

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Unatoč činjenici što HBOR ne može javno objavljivati podatke o klijentima bez njihove pisane suglasnosti, istine radi moramo Vas izvijestiti kako gđa Dolenc nije korisnik kredita niti po jednom HBOR-ovom kreditnom programu putem kojih banka kreditira gospodarstvenike tako da ne može biti riječi o sukobu interesa", kažu iz HBOR-a.

Dubravka Dolenc u HBOR-u je radila od 19.10.1998. do 11.05.2012. godine na poslovima stručnog suradnika za pravne poslove. Ispada da je Dolenc nakon šest godina rada u HBOR-u dobila povoljan stambeni kredit.

U posljednjoj godini rada u HBOR-u prijavila je prosječnu mjesečnu plaću od 7,700 kuna, a kredit je težak 200 tisuća kuna.

Što zapravo radi HBOR

HBOR je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske koju je osnovala država 1992. godine. HBOR nije  obveznik  poreza  na  dobit, ne  posluje  s  ciljem ostvarivanja  dobiti,  a  ostvarena  dobit  poslovne  godine  se  raspoređuje  u  rezerve. Cilj HBOR-a je poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.

Djelatnosti   HBOR-a  su   financiranje   obnove   i   razvitka   hrvatskog   gospodarstva, financiranje    infrastrukture,    poticanje    izvoza,    potpora    razvitku    malog    i    srednjeg  poduzetništva, poticanje zaštite okoliša, te osiguranje  izvoza  hrvatskih  roba  i  usluga  od netržišnih rizika. U HBOR-u je zaposleno je malo manje od 300 zaposlenika.

Ravnatelj Rajkovača u MUP-ovu stanu od 1995. godine

Dobili smo odgovore iz Agencije za zaštitu osobnih podataka  za ravnatelja Antu Rajkovaču. Naime, ravnatelj Rajkovača prijavio je u svojoj imovinskoj kartici kako je riješio stambeno pitanje tako što živi u stanu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova za koje plaća mjesečni najam u iznosu od 303 kuna.

"Anto Rajkovača živi u stanu u vlasništvu MUP- od 1.1.1995. temeljem ugovora o najmu stana i aneksa ugovora od 28.11.2012. godine", pojasnili su iz Agencije.  Isto tako u imovinskoj kartici nedostaju njegova primanja, a iz Agencije nam kažu kako su podatke dostavili u zakonski predviđenom roku.

"Što se tiče podatka o iznosu primanja, g. Rajkovača je isti u zakonom propisanom roku dostavio Povjerenstvu i time ispunio svoju obvezu propisanu Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Nedavno je podatak o bruto plaći objavljen a isti iznosi 22.960,34 kuna", kažu na kraju iz Agencije.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara