Otmicu i ubojstvo 15-godišnje Emanuele naručio Vatikan jer je bila ljubavnica visokog vatikanskog dužnosnika?

Otmicu i ubojstvo 15-godišnje Emanuele naručio Vatikan jer je bila ljubavnica visokog vatikanskog dužnosnika?

Screenshot: YouTube

GORUĆA tema u talijanskim medijima ovih je dana slučaj ekshumacije ozloglašenog mafijaša Enrica De Pedisa, čije je tijelo bilo položeno u kriptu Bazilike sv. Apolinara u Rimu, i pokraj kojeg su pronađene kutije s kostima za koje se sumnja da pripadaju 15-godišnjoj kćeri jednog vatikanskog dužnosnika, Emanueli Orlandi, nestaloj 1983. godine.

Dok forenzičari pregledavaju pronađene posmrtne ostatke i trude se otkriti je li Emanuela doista ubijena i zakopana pokraj De Pedisa, u talijanskim medijima nižu se razne teorije o razlozima zašto bi netko ubio nevinu djevojčicu.

Emanuela možda i nije bila tako nevina


Uz teoriju o tome da je Emanuela oteta jer je njen otac imao dokaze koji povezuju vatikansku banku s organiziranim kriminalom javila se i teorija o tome kako je Emanuela ubijena jer je otkriveno da je bila ljubavnica jednog visokog vatikanskog dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Temelj te priče leži u izjavama bivše djevojke Enrica De Pedisa, Sabrine Mirandi, koja je iznenada u lipnju 2008. godine, 18 godina nakon De Pedisova ubojstva, odlučila progovoriti o Emanuelinoj otmici. Otmicu je prema njenom svjedočenju naručio tadašnji predsjednik vatikanske banke, odnosno Instituta za djela vjere (IOR), monsinjor Paul Casimir Marcinkus.

Godinama se dvoji oko razloga iz kojih je Marcinkus od De Pedisa tražio da otme Emanuelu. Prema prvoj priči na taj je način želio ušutkati njenog oca, koji je slučajno došao do papira iz kojih je bilo vidljivo da vatikanska banka sudjeluje u mutnim poslovima, bliska je s mafijom i pere novac. Druga teorija je ta da je otkriveno kako je maloljetna Emanuela u ljubavnoj vezi s jednim visokim vatikanskim dužnosnikom. U strahu da Svetu stolicu ne uzdrma veliki seks skandal, Vatikan je "problem" odlučio ukloniti uz pomoć De Pedisa.

Iz Vatikana su tu teoriju prozvali "klevetničkom i neutemeljenom". Marcinkus se o optužbama da je upravo on naručio otmicu Orlandi nije mogao očitovati - preminuo je dvije godine prije nego ga je Mirandi optužila, 2006. godine, u dobi od 84 godine.

Vatikan o dodatnim kostima u De Pedisovoj grobnici nije puno pitao jer su znali čije su?

Teorija o tome da je upravo iz Vatikana naručena otmica Emanuele Orlandi baca novo svjetlo na činjenicu da su ozloglašenog mafijaša pristali pokopati pokraj brojnih papa i kardinala. Izdašna naknadu od milijardu lira, odnosno 660 tisuća dolara, osigurala je i da se ne postavlja previše pitanja oko dodatnih kostiju položenih u kriptu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara