Pad dobiti od 40 posto: Banke u prvih osam mjeseci zaradile 1,4 milijarde kuna

Pad dobiti od 40 posto: Banke u prvih osam mjeseci zaradile 1,4 milijarde kuna

 Foto: HNB

DOMAĆE banke u kolovozu su generirale 232 milijuna kuna dobiti, pri čemu je ukupna dobit za prvih osam mjeseci dosegla 1,45 milijardi kuna, što je 40% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zarade banaka pod snažnim su utjecajem sve većih troškova rezervacija i usklađivanja vrijednosti uzrokovanih rastućom razinom nenaplativih kredita. Naime, udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima krajem lipnja je skočio na 15,1%, u usporedbi s 13,9% krajem prosinca 2012., stoji u analizi iCapitala.
 
Kreditna aktivnost također je smanjena jer banke pokušavaju sačuvati kvalitetu svojih kreditnih portfelja, uz što i provode mjere rezanja troškova koje ipak ne mogu nadoknaditi probleme u sektoru.
 
Dodatan pritisak na profitabilnost potencijalno bi mogao doći od spora oko kredita u švicarskim francima, gdje je izrečena nepravomoćna presuda u korist Saveza Potrošač koji je tužio osam banaka vezano za valutnu klauzulu na švicarski franak i njihovu jednostranu odluku o povećanju kamatnih stopa.
 
Rejting agencija S&P je nedavno iskazala očekivanja da će teški tržišni uvjeti stvoriti dodatan pritisak na dinamiku konkurentnosti unutar hrvatskog bankarskog sustava.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, male banke bi se mogle naći u problemima, pri čemu bi vodeće banke dodatno ojačale svoje pozicije. Prvi korak ka takvoj konsolidaciji mogao bi se dogoditi kroz proces privatizacije najveće domaće državne banke HPB-a.
 
Vlada proces nastavlja s Erste bankom i OTP bankom. Erste banka je ponudila 130,2 milijuna eura za HPB, dok je OTP banka dala ponudu u rasponu od 92,2 do 118 milijuna eura, ovisno o modelu privatizacije.
 
Ukoliko bi Erste banka realizirala kupovinu HPB-a, time bi po tržišnom udjelu pretekla PBZ te postala druga najveća banka u Hrvatskoj.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara