Papa protiv mafije: Moramo reći "ne" korupciji i kriminalu

Papa protiv mafije: Moramo reći "ne" korupciji i kriminalu

Foto: Hina

PAPA Franjo pozvao je da se kaže 'ne' korupciji i kriminalu na misi koju je u subotu održao pred više od 200.000 vjernika u Caserti, u blizini Napulja, usred "ognjene zemlje" gdje se odlažu tone ilegalnog otpada.

"Na vašoj lijepoj zemlji koja zahtijeva da ju se štiti i čuva, treba imati odvažnosti reći 'ne' svim oblicima korupcije i bezakonja", rekao je Sveti Otac.

A "svi znamo kako se zove to bezakonje", dodao je, ne izgovorivši ipak ime Camorre, napuljske mafije, optužene da je uzrok gomilanja i neovlaštenog spaljivanja industrijskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi talijanska udruga za zaštitu okoliša Legambiente, od 1991. do 2013. ilegalno je odloženo gotovo 10 milijuna tona industrijskog otpada, uglavnom iz talijanskih ali i stranih poduzeća, u tom području koje zovu "ognjena zemlja".

Odmah nakon mise Papa se vratio u Rim helikopterom ali se u ponedjeljak treba vratiti u Caserte gdje će se privatno sastati s pastorom Giovannijem Traettinom, upraviteljem Evanđeoske crkve pomirbe u tome gradu.

Njih dvojica su se upoznala u Buenos Airesu, gdje je Jorge Mario Bergoglio bio nadbiskup i gdje su se redovito viđali na ekumenskim susretima, napose u prigodi velikog okupljanja Crkava 2006. u argentinskoj prijestolnici.

Papa je usto obećao vjernicima okupljenim ispred Kraljevske palače u Caserti, koju zovu i napuljskim Versaillesom, da će do konca godine pohoditi Napulj, tridesetak kilometara udaljen od Caserte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara