Ponudio 5000 kuna za otkrivanje osobe koja je ubila psa petardom: Želi ostati anoniman!

Ponudio 5000 kuna za otkrivanje osobe koja je ubila psa petardom: Želi ostati anoniman!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix
 
VIJESTI o tragediji u kojoj je u nedjelju od posljedica bačene petarde u mukama umirala nesretna kujica potaknula je ogorčenoga građana da se javi udruzi Prijatelji životinja i ponudi novčanu nagradu za otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je bacanjem petarde nanijela teške ozljede psu Bebi u Zagrebu. Građanin, koji želi ostati anoniman, nudi nagradu u iznosu od 5000 kuna osobi na osnovi čije prijave i svjedočenja bude osuđen krivac za ranjavanje i smrt psa, priopćili su Prijatelji životinja.
 
Policija još traga za osobom koja je bacila petardu u dvorište na zagrebačkom Vrbiku, od koje je smrtno stradala mješanka Beba. Bebi je eksplozija petarde raznijela donju čeljust, jezik i izbila jedno oko, nakon čega je teturala po dvorištu i cviljela, pa pala i ostala ležati u šoku u golemoj lokvi krvi. Nakon 45 minuta stigli su policija i veterinar koji ju je morao eutanazirati.

Do danas je policiji ostala nepoznata i osoba koja je na prošlo Silvestrovo u Galižani kod Pule na isti način raznijela petardom glavu psu Mišku kojega je veterinar također morao eutanazirati zbog stravičnih ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Nezadovoljni zbog učestalih slučajeva zanemarivanja, mučenja i usmrćivanja životinja, koji najčešće prolaze nekažnjeno, građani se sve više sami organiziraju kako bi spasili životinje. Aktivistice osječke Udruge Pobjede prošle godine preskočile su ogradu kuće u Belom Manastiru i oslobodile dva psa kojima je bio ugrožen život, nakon što je veterinarska inspekcija tvrdila da psi nisu zanemareni. Prošli mjesec građani su sami oduzeli vlasnicima pothranjenu i bolesnu bernardinku u Zagrebu, nakon oglušivanja veterinarske inspekcije na mnoge prijave udruge SUZA.
 
"Ove reakcije građana, kao i novčana donacija za nalaženje i sankcioniranje počinitelja, upućuju koliki su razmjeri nepovjerenja građana u djelovanje nadležnih institucija. Iako je teško zanemarivanje, mučenje i usmrćivanje životinja kazneno djelo za koje su propisane kazne zatvora do godinu dana i oduzimanje životinje koja preživi zlostavljanje, policija uglavnom ne nalazi počinitelja ili ne reagira na prijave građana. Još je veći problem nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji, iako jedina ima zakonom propisanu mogućnost da pomogne životinji i kazni vlasnika.", stoji u priopćenju Prijatelja životinja.
 
"Sramotno je da nadležna ministarstva dopuštaju da suosjećajni građani odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke kako bi pomogli drugom živom biću jer vide da životinje neće dočekati djelovanje veterinarske inspekcije i policije, a počinitelji će ostati nekažnjeni. S druge strane, inertnost institucija vidljiva je i u ignoriranju zahtjeva građana i udruga za zaštitu životinja da se osnuje Inspekcija za zaštitu životinja i Odjel za životinje pri policiji.", poručuju.
 
"Svojim akcijama građani otvoreno poručuju: dosta nam je mučenja i ubijanja životinja za koja gotovo nitko nije kažnjen, dosta nam je neprovođenja zakona! Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da su nužne korjenite promjene i reforma veterinarske inspekcije kako bi se provodio Zakon o zaštiti životinja i ostali zakonski propisi. Ne želimo da slučajevi zlostavljanja životinja ostanu samo šokantne i krvave vijesti iz medija, čime se svim potencijalnim zlostavljačima daje poticaj za nove masakre i iživljavanja. Naime, zbog izostanka djelovanja institucija, zlostavljači su svjesni da im se u Hrvatskoj ne može dogoditi ništa loše ako nekoj životinji raznesu glavu ili je unakaze i muče na druge odvratne načine.", zaključuju Prijatelji životinja i pozivaju građanu da potpišu peticiju za reformu veterinarske inspekcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara