Predstečajne nagodbe: Država greškom otpisivala i potraživanja radnika

Predstečajne nagodbe: Država greškom otpisivala i potraživanja radnika

Foto: Hina

OTKRIVENA je još jedna manjkavost ionako promašenog načina provođenja predstečajnih nagodbi u Hrvatskoj.

Tijekom cijele prošle godine u sklopu rješavanja poreznih i drugih tražbina države otpisivale su se i one po osnovi mirovinskih doprinosa za drugi stup. Prijavljujući tražbine u postupku predstečajne nagodbe dužnika Porezna uprava ih je prijavljivala u paketu s ostalim potraživanjima države iako taj dio mirovinskih doprinosa nisu sredstva koja idu proračunu već na račune kapitalizirane štednje zaposlenika u mirovinskim fondovima, koja ima status privatne imovine. Ispada da je država otpisivala i tražbine kojima nije smjela raspolagati, piše Poslovni dnevnik.
 
Porezna uprava taj problem sada pokušava ispraviti, ali se rješavanje problema svaljuje na trgovačka društva u postupku restrukturiranja. Njima danas prijete ovrhe za potraživanja po otpisanom dijelu mirovinskog doprinosa koji se  izdvaja za drugi stup.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prema sugovornicima Poslovnog dnevnika, taj problem mogao bi biti težak i desetke milijuna kuna otpisanih tražbina za drugi stup. Prema javno dostupnim podacima, država je lani na temelju Zakona o predstečajnim nagodbama otpisala ukupno 201 milijun kuna poreza i drugih državnih nameta, 62,4 milijuna naplatila je stjecanjem nekretnina, a još pet milijuna udjelima u poduzećima dužnicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara