Pregovori o kontroverznom iranskom nuklearnom programu sredinom veljače u New Yorku

Pregovori o kontroverznom iranskom nuklearnom programu sredinom veljače u New Yorku

Foto: Guliver image/Getty images

IRAN i velike sile trebaju nastaviti pregovore sredinom veljače u New Yorku kako bi se zaključio globalni sporazum o iranskom nuklearnom programu, izjavio je u ponedjeljak dobro obaviješten izvor čije riječi prenosi službena novinska agencija Irna.

"Pregovori između Irana i skupine 5+1 o konačnom sporazumu održat će se krajem mjeseca Bahmana (19. veljače) u New Yorku", izjavio je spomenuti izvor. Prema njegovim riječima, pregovori će se održati uz sudjelovanje šefa iranske diplomacije Mohamada Javada Zarifa, zaduženog za pregovore, šefice europske diplomacije Catherine Ashton i predstavnika SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prethodnim pregovorima u Ženevi zaključen je privremeni, šestomjesečni sporazum prema kojem je Iran obustavio određene nuklearne aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija. Taj je sporazum stupio na snagu 20. siječnja, nakon potvrde inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i prva je faza globalnog sporazuma koji bi morao jamčati isključivo miroljubivu, tj. civilnu prirodu iranskog nuklearnog programa.

U privremenom sporazumu stoji da će Iran zaustaviti obogaćivanje urana iznad razine od pet posto i "neutralizirati" zalihu srednje obogaćenog urana, zaustaviti razvoj postrojenja u Araku te je pristao na veći nadzor inspektora IAEA što uključuje i dnevni pristup nuklearnim postrojenjima Natanz i Fordow.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara