ProInvest predstavljen u Varaždinu: "Mi prije svega želimo komunicirati s ljudima i to izravno"

ProInvest predstavljen u Varaždinu: "Mi prije svega želimo komunicirati s ljudima i to izravno"

Foto: Dragan Matić/Cropix

TREĆI ProInvest, tijekom kojega ministri predstavljaju mjere koje Vlada poduzima pri pokretanju investicijskog ciklusa i restrukturiranja gospodarstva, održan je danas u Varaždinu.

"Mi želimo komunicirati s ljudima prije svega i to izravno. Iskustva koje imamo iz Splita i Osijeka su pokazala da su svi zainteresirani poduzetnici i predstavnici jedinica lokalne samouprave gladni informacija, kontakta i razgovora s predstavnicima najviše vlasti u Hrvatskoj", istaknuo je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Ministri i njihovi zamjenici su posjetili slobodnu zonu Varaždin te obišli tvrtke Hanjes i Gumiimpex.

"Varaždinska je najveća zona i ona je najbolje iskoristila svoju šanse. Uvjeren sam da će, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, i slobodna zona u Varaždinu, ali i poslovne zone u sjevernom dijelu Hrvatske iskoristiti veliku šansu koja im se pruža. Već sada vidimo dolazak mnogih poduzetnika iz Italije, Austrije ili Slovenije koji koriste infrastrukturu koju ovdje imamo dobro razvijenu", istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Varaždinska slobodna zona zapošljava 3.200 ljudi u 17 tvrtki i s više od 2,5 milijarde kuna prihoda godišnje stavlja Varaždinsku županiju na drugo mjesto po izvozu u Hrvatskoj. No, 1. srpnja je vrlo blizu, i tvrtke moraju znati kakav će biti njihov status biti nakon ulaska u Europsku uniju. Ministar Grčić nije konkretno rekao kakve promjene ih čekaju.

"Jasno je da će se neke stvari promijeniti. Dijelom pozitivno, a dijelom možda u negativnom smislu. Što će biti neto efekt, na to ćemo morati još malo pričekati pa vidjeti. U svakom slučaju, bio je poseban režim i što se tiče PDV-a i što se tiče carina, itd. S integriranjem hrvatskog u europskog tržište ipak će doći do nekih promjena", kaže Grčić.

Poduzetnike je zanimalo i što će biti sa špediterima koji su zbog ulaska u EU zabrinuti za svoja radna mjesta.

"Posao špeditera će se ulaskom u EU obujmom zasigurno smanjiti i to jednostavno ne možemo izbjeći", jasan je Grčić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara