Projekt Tiberius otkrio: U britanskoj policiji vlada korupcija

Projekt Tiberius otkrio: U britanskoj policiji vlada korupcija

Foto: Guliver Image / Getty Images

VELIKA razina korupcije prisutna je u policiji, pravosudnom sistemu, odvjetništvu, carini i drugim institucijama u Velikoj Britaniji. The Independent je otkrio kako je u jednoj tajnoj operaciji 2003. godine otkriveno da je organizirana kriminalistička skupina kompromitirala gotovo cijeli pravosudni sustav Velike Britanije.

Projekt Tiberius sastavljen je od brojnih obavještajnih izvora, a proveden je od strane Scotland Yarda. U zaključku Tiberiusa stoji da je teško zaključiti koliko se šteta još može napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema detaljima iz Tiberiusa, pronađeni su potkupljeni porotnici i korumpirani djelatnici carinarnica. Također je otkriveno kako se za 50 tisuća funti mogla dobiti "karata za izlazak iz zatvora". Otkriveno je i kako su kriminalci lako dolazili do osjetljivih informacijama o ubojstvima i istragama.

U projektu se zaključuje da je policiju zahvatila "endemska korupcija", te da su "organizirane mafijaške skupine" infiltrirale i Novi Scotland Yard. Istraživanje je otkrilo kako su policajci i kriminalci bili toliko bliski da su neki detektivi bili identificirani kao suvlasnici nekretnina i trkaćih konja s jednim od najvećih gangstera Velike Britanije. Također je zaključeno da je postalo gotovo nemoguće da tužitelji i policija uspješno progone organizirane bande.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara